Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 21 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 144 (8673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

N-ai economisit... vine Dan!

Succesul a generat întotdeauna invidie, acuzații de tot felul privind comportamentul care l-a făcut posibil și convingerea că norocul și nu munca intensă sau ideile deosebite l-au făcut posibil. Iar când succesul imens este în afaceri, se adaugă prezumția de fraudă, de utilizare a corupției și a protecției politico-administrative. De toate aceste ”condiții favorabile” s-au bucurat și se bucură încă afaceri ale secolului 21, cotate la bursele internaționale cu averi care depășesc un trilion (1.000 de miliarde) de dolari! Dar și miliardarii în general! Pentru comparație, trebuie arătat că PIB-ul României a fost de aproape 380 de miliarde de dolari! Miliardari în dolari au fost de la începutul secolului XX, iar averile lor de atunci actualizate la prețurile de acum i-ar apropia de superbogații de azi. Afacerile din zilele noastre s-au extins pe întreaga planetă, iar conglomeratele economice prezente în toate colțurile lumii au primit numele de multinaționale! Analiza activității și rolului multinaționalelor în lume merită făcută și a arătat meritele, dar și minusurile generate statelor și cetățenilor planetei. Trebuie plecat de la scopul fiecărei afaceri, profitul!

Extinderea afacerilor la nivel planetar ("globalizare", dacă vreți!) a fost susținută de multinaționale. În primul rând, datorită forței de muncă ieftine, deși slab calificată, dar și de politicile țărilor în curs de dezvoltare (sărace!) de atragerea a investițiilor. Efectul a fost creșterea mare a ratei de profit pentru coloșii economiei mondiale, dar și scăderea foarte mare a celor afectați de sărăcia extremă (sub 2 dolari pe zi) în țările afectate de globalizare (vezi Asia de Sud și de Sud-Est, în principal). Câștigă toți, multinaționalele mai mult! Un alt rol pozitiv important pe care îl joacă pe piața mondială este activitatea de cercetare și inovare, care a devenit vârful de lance al economiei în acest secol. Este o ramură esențială a progresului, necesită cheltuieli imense și presupune o concentrare a eforturilor umane (citește inteligență) pe care doar sectorul privat o poate pune la lucru. Această situație o vedem în toate domeniile de vârf, de la cucerirea spațiului la cercetarea medicală! Statele s-au cam retras, exceptând parțial domeniul militar.

Negative în activitatea multinaționalelor sunt o serie de acțiuni, puse tot în slujba "zeului profit", ca și în cazul efectelor benefice. În primul rând, acești coloși au tendința de a impune monopoluri pe zone de piață sau grupe de produse - servicii și de a impune prețurile în condițiile lipsei de concurenți. Lupta antimonopol (antitrust în SUA) este permanentă, cu victorii împărțite (când corporațiile, când cetățenii reprezentați de instituții statale, inclusiv juridice). Un efect mult mai grav al acțiunilor marilor corporații, în special în țări slab dezvoltate (giganții chinezi excelează acum în Asia de Sud, Africa și chiar în America Latină și Oceania!), este generat de aducerea statelor-partener în imposibilitate de plată (Sri Lanka, Pakistan, Africa de Est etc.) și obținerea controlului resurselor cu care acele state au girat în momentele contractelor de colaborare. Iar când controlul resurselor se extinde și asupra unor minerale esențiale în economia mondială (nichel, cobalt, litiu, pământuri rare etc.), întreaga planetă este afectată! În limbajul relaxat al economiștilor, aceste corporații sunt numite "asasini economici".

Multinaționalele sunt un rău necesar (dacă le refuzăm devenim Coreea de Nord) care trebuie controlat! Legal!

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului N-ai economisit... vine Dan!.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
N-ai economisit... vine Dan!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei