Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 144 (8673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la începutul anului

Creștere vertiginoasă a numărului de cazuri de tuse convulsivă confirmate în județul Suceava, atenționează DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă epidemie se răspândește în Europa, România fiind la fel de afectată – cea de tuse convulsivă. Numai în județul Suceava au fost confirmate de zece ori mai multe cazuri decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar foarte mulți dintre cei infectați nu se regăsesc în statisticile oficiale, pentru că nu au ajuns să se testeze.

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse convulsivă sau pertussis (sau popular, tuse măgărească), este o boală respiratorie contagioasă cauzată de bacteriile Bordetella pertussis. Este caracterizată prin episoade repetate de tuse severă și spasmodică, adesea însoțite de o respirație profundă și zgomotoasă. Aceste episoade de tuse pot fi atât de intense încât pot provoca vărsături, episoade de sufocare și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special la copiii mici.

În cazurile mai ușoare, tusea convulsivă poate fi confundată inițial cu o răceală sau o infecție respiratorie obișnuită, dar se caracterizează prin tusea persistentă și paroxistică care persistă săptămâni întregi. Vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii, dar tratamentul timpuriu cu antibiotice poate ajuta la reducerea severității și la prevenirea răspândirii bolii în comunitate.

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, în județul Suceava au fost confirmate, de la începutul anului și până în prezent, 23 cazuri de tuse convulsivă, comparativ cu anul 2023, când au fost confirmate doar 2 cazuri de tuse convulsivă.
Tusea convulsivă, sau pertussis, este cauzată de bacteriile Bordetella pertussis. Aceste bacterii sunt extrem de contagioase și se transmit de la o persoană la alta prin picături de saliva expulzate în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Principalele cauze și factori implicați în transmiterea și dezvoltarea bolii sunt:
•        Bordetella pertussis: Este bacterie gram-negativă responsabilă de infecția respiratorie.
•        Transmiterea: Tusea convulsivă se răspândește prin picături de saliva sau secreții respiratorii ale persoanelor infectate, care sunt eliberate în aer când acestea tușesc sau strănută. Oricine inhalează aceste picături poate fi expus riscului de a dezvolta boala.
•        Incubația: Perioada de incubație pentru pertussis este de obicei între 7 și 10 zile, dar poate varia între 4 și 21 de zile.
•        Vulnerabilitatea copiilor mici: Copiii sub vârsta de 1 an sunt cei mai susceptibili să dezvolte complicații severe, inclusiv pneumonia sau alte probleme respiratorii care pot duce la deces.
•        Imunitatea dobândită prin vaccinare sau infecție anterioară: Imunitatea la Bordetella pertussis poate fi dobândită prin vaccinare (vaccinul DTPa în copilărie și vaccinul Tdap în adolescență și adulți) sau prin trecerea prin boală, deși imunitatea naturală nu este permanentă și poate scădea în timp.
•        Factori de risc: Factorii care cresc riscul de a dezvolta pertussis sau complicații includ lipsa vaccinării, expunerea la persoane infectate și condiții care afectează sistemul respirator.
Simptome tusei convulsive sunt: dificultăți de respirație; tuse violentă; tuse rapidă frecventă; aport insuficient de lichide, nas înfundat; febră scăzută; tuse ușoară, ocazională (nu se manifestă la bebeluși); apnee (pauze în respirație care pun viaţa în pericol) și cianoză (aspect albastru sau purpuriu al pielii) la bebeluși și copii mici.
„Cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. În perioada 1 ianuarie -30 mai 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost administrate pentru prevenirea tusei convulsive 9.267 doze de vaccin. Direcția de Sănătate Publică Suceava dispune de un număr suficient de doze de vaccin pertussis, care sunt distribuite lunar medicilor de familie, conform solicitărilor”, a precizat Daniela Odeh, director executiv alinstituției.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creștere vertiginoasă a numărului de cazuri de tuse convulsivă confirmate în județul Suceava, atenționează DSP.
 Vizualizări articol: 821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creștere vertiginoasă a numărului de cazuri de tuse convulsivă confirmate în județul Suceava, atenționează DSP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei