miercuri, 19 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 142 (8671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6264 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

21-24 iunie 2024

Târgul de Sânziene, de vineri până luni, în centrul Sucevei, cu meșteri populari și teatru de păpuși

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de patru zile, centrul municipiului Suceava va găzdui tradiționalul eveniment Târgul de Sânziene, organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în parteneriat cu administrația locală.

Manifestarea va avea loc în perioada 21-24 iunie 2024, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, unde vor fi prezenți 30 de meșteri populari din județul Suceava și din țară, reprezentând meșteșuguri populare specifice neamului românesc. Meșterii vor face și demonstraţii de măiestrie pe meșteșuguri, iar Târgul de Sânziene va fi un târg viu, interactiv, organizat spre a evoca iarmarocul de altădată.

Pe toată durata târgului, între orele 8.00-21.00, meşterii îşi expun obiectele realizate într-o expoziţie cu vânzare, ce se adresează sucevenilor şi turiştilor.

 

Programul Târgului de Sânziene, în perioada 21-24 iunie 2024

Vineri, 21 iunie, zi dedicată copiilor. Sub sloganul „Ne creștem viitorul!” se vor organiza, începând cu ora 13.00, ateliere de lucru pe meșteșuguri, pentru părinți și copii: de țesut și cusut, încondeiere ouă, confecționare păpuși din pănuși și textil, podoabe din mărgele, figurine împâslite, împletituri de coronițe din flori de sânziene.

De la ora 18.00, copiii vor putea viziona piesa „Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul de păpuși al Centrului Cultural Bucovina.

Sâmbătă, 22 iunie, pe lângă expunerea obiectelor spre vânzare şi demonstrațiile meşterilor, vor avea loc, începând cu ora 10.00, atelierele de lucru pe meșteșuguri, pentru părinți și copii, iar de la ora 11.00, va avea loc piesa „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul de păpuși al Centrului Cultural Bucovina.

Dumică, 23 iunie, va începe cu expoziția cu vânzare a meșterilor prezenți la târg, dimineața, iar de la ora 12.00, copiii și adulții se pot bucura de un spectacol folcloric, „La târgul de sânziene”, susținut de Grupul folcloric ”Muntenii Broștenilor”, din Broșteni, coordonat de prof. Paula Bondar, solistă Daria Iliescu. Micii artiști vor prezenta cântece și jocuri populare, din vatra lor folclorică.

Luni, 24 iunie, în ultima zi a Târgului, va fi marcată „Ziua universală a iei”, fiind organizată o expoziție de costume populare, din recuzita meșterilor populari, prezentate pe panouri și manechine, exemplificată printr-o horă. Nu va lipsi nici expoziția cu vânzare a creatorilor populari invitați la târg. Nu în ultimul rând, împreună cu meșterii populari, vor fi făcute coronițe din flori de sânziene, care vor fi expuse într-un mod aparte.

„În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sub numele Sânziene, stau trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în această noapte de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor.

Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, plante cu importante atribute divinitorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Al treilea element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie.

Ziua de Sânziene este o mare sărbătoare religioasă, când se serbează și Hramul Sucevei - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiurile practicate în această zi sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii. În multe zone din ţară, în această noapte se aprind focuri pe dealuri, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele și grajdurile”, a explicat etnograful Eutasia Rusu, coordonator al Târgului de Sânziene, prin Centrul Cultural Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Sânziene, de vineri până luni, în centrul Sucevei, cu meșteri populari și teatru de păpuși.
 Vizualizări articol: 1104 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Târgul de Sânziene, de vineri până luni, în centrul Sucevei, cu meșteri populari și teatru de păpuși5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei