Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un crescător de porci din comuna Burla, ceea ce face cazul cu totul ieșit din comun fiind faptul că suceveanul avea o exploatație cu nu mai puțin de 37 de porcine.
Primele semne de boală au apărut la începutul lunii iunie, la două femele adulte.
După câteva zile, crescătorul a anunțat medicul veterinar din comună, care a evaluat scroafele și a găsit indicii ale prezenței periculosului virus. Au fost recoltate imediat și probe de la cele două porcine.
Până când au venit rezultatele care au confirmat prezența pestei porcine africane, una dintre scroafe deja murise, iar a doua era muribundă.
Ancheta epidemiologică a arătat că bărbatul din Burla are o exploatație cu 9 femele adulte și 28 de purcei. Din păcate, singura soluție a fost asomarea întregului efectiv, fără excepție. Oricum, porcii aveau deja semne clare de prezență a virusului care, la porcul domestic, are rată de mortalitate de 100%.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a declarat focar de pestă porcină africană la Burla, fiind demarate imediat măsuri de inventariere a porcilor din zona de focar și de evaluare a stării acestora. Se speră că focarul a fost localizat la nivelul gospodăriei cu 37 de porcine.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava, a subliniat că în acest caz crescătorul din Burla avea porcinele crotaliate și înregistrate sanitar-veterinar. De asemenea, foarte important, acesta a anunțat la timp medicul veterinar, astfel că este eligibil pentru a fi despăgubit.
În urma analizei comisiei de evaluare a rezultat că crescătorul din Burla va fi despăgubit cu suma de 55.000 de lei.
Acest nou focar de pestă porcină vine relativ repede după ce alte două focare au fost închise.
Este vorba de cazurile de pestă africană de la Corocăiești - Verești și de la Boroaia.
Reamintim, pe scurt, faptul că, la mijlocul luni aprilie, un bărbat din satul Corocăiești a cumpărat, din zona Pieței Verești, trei porci mari, de aproximativ 100 de kilograme fiecare.
Porcii cu simptome clare de pestă africană au fost uciși și neutralizați în condiții de siguranță, pentru a nu crește și mai mult riscul de extindere a virusului.
Anterior, s-a reușit și închiderea focarului de pestă din comuna Boroaia. Acolo a fost vorba de patru purcei cumpărați de la un vânzător ambulant.
Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.