miercuri, 19 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 142 (8671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6263 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Ceremonie

Farmacista Maria Mitocaru, Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o ceremonie emoționantă desfășurată pe 15 iunie 2024, în cadrul Galei „10 pentru Fălticeni” și parte a programului „Zilele Culturii Fălticenene”, farmacista Maria Mitocaru a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.  Această distincție, acordată de primarul Cătălin Coman, vine ca o recunoaștere a contribuțiilor sale semnificative în domeniile social, cultural și profesional.

„Farmacista Maria Mitocaru este un partener permanent la acțiunile cultural-filantropice din orașul Fălticeni, la manifestările organizate de Primăria Municipiului Fălticeni, instituțiile culturale subordonate, Asociația Fălticeni Cultural, susținând financiar expoziții, lansări de carte, spectacole și scriitori locali care doresc să își publice volumele. Maria Mitocaru participă la licitații caritabile cu scop de ajutorare a celor aflați în nevoi și susține Societatea Femeilor Ortodoxe, un ONG care are ca scop ajutorarea bătrânilor nevoiași. Pentru activitatea sa extraprofesională pe plan artistic, Colegiul Farmaciștilor din România i-a acordat Premiul de Excelență”, a declarat primarul Coman.

El a subliniat că este o recunoaștere a întregii activități a Mariei Mitocaru, acordarea acestui titlu prin Hotărârea Consiliului Local nr. 85 din 30 mai 2024 fiind aprobată în unanimitate.

„Este un moment emoționant pentru comunitatea fălticeneană, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni reprezentând cea mai înaltă distincție civică acordată de Consiliul Local”, a precizat primarul prof. Gheorghe-Cătălin Coman.

Maria Mitocaru, susţinător al tinerilor şi activităţilor culturale

Maria Mitocaru s-a născut pe 7 decembrie 1951, în satul Dolhești, județul Suceava. După ce a absolvit clasele I-VIII în satul natal, și-a continuat studiile la liceul din Fălticeni între anii 1966-1970. Înclinația pentru literatură a fost descoperită încă din clasele primare, debutând ca recitator la postul național de radio.

După absolvirea Facultății de Farmacie, Maria Mitocaru a lucrat la Farmacia 13 din Fălticeni și, în 1977, a devenit farmacist diriginte la Farmacia nr. 14, pe care a concesionat-o în 1991, transformând-o în Farmacia Floris. În 1994, împreună cu soțul său, inginerul Nicolae Mitocaru, a înființat laboratorul de produse farmaceutice Florilex Pharmamit.

Pe lângă activitatea profesională, Maria a fost o mamă devotată pentru cei doi fii ai săi, Florin și Alexandru Nicolae. Împreună, au contribuit la dezvoltarea orașului prin diverse inițiative în domeniul sănătății, cele trei firme fondate de Maria Mitocaru împreună cu soțul și deținute în prezent de cei doi copii, Florin și Alexandru - Nicolae, fiind nominalizate și ocupând ani de-a rândul locul I în topul firmelor din județul Suceava.

Maria Mitocaru a fost un susținător al tinerei generații și un membru fondator al Asociației Fălticeni Cultural. Contribuțiile sale au fost esențiale pentru organizarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret, un eveniment important pentru comunitate. De asemenea, a fost vicepreședintă a Asociației Strada Mare și a sprijinit proiectul Memorialul Elitelor. Premiată de Colegiul Farmaciștilor în 2001 și inclusă în diverse topuri de excelență, Maria Mitocaru a publicat și lucrări literare, cum ar fi volumul de poezie „Dragoste de viață” și „O incursiune în istoria farmaciilor fălticenene”.

 

Destin înseamnă oamenii pe care îi întâlnești în calea ta și îți influențează viața

După primirea distincției, Maria Mitocaru a declarat: „Vă mărturisesc că primesc cu mare bucurie și emoție această onorantă distincție în orașul care m-a propulsat, Fălticeni, și de care mă simt legată prin toate firele existenței mele. Astăzi, simt această energie vibrantă, energia recunoașterii pe care comunitatea mi-o oferă.

Mulțumesc domnului primar și Consiliului Local Fălticeni pentru privilegiul deosebit de a mă afla astăzi în fața dumneavoastră pentru a primi această onoare care nu este doar un simbol al realizărilor mele, ci și o dovadă a încrederii pe care am primit-o. În acest moment, nu pot să nu mă gândesc la părinții mei, care mi-au dat valorile morale ce mi-au călăuzit pașii în viață… Omenia şi bucuria de a dărui de acasă la Dolhești le-am învăţat. Mulţumesc dascălilor, celor care de-a rândul anilor mi-au sădit în suflet dragostea de cunoaştere şi învăţătură, fără de care nu aş fi evoluat ca om. Nu pot să nu mă gândesc la soțul meu, care a luptat alături de mine umăr la umăr, m-a încurajat și m-a susținut toată viața.

Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a binecuvântat cu o familie frumoasa, cu doi fii și cinci nepoți, iar asta îmi dă un sens vieții, gândindu-mă că munca mea va avea continuitate şi că iubirea de frumos şi dorinţa de a face bine vor fi duse mai departe.

Pentru mine, destin înseamnă oamenii pe care îi întâlnești în calea ta și îți influențează viața, de aceea țin să vă mulțumesc dumneavoastră, colegilor de şcoala şi de muncă, prietenilor, celor care sunteți astăzi aici și celor pe care i-am cunoscut. Vreau să mulţumesc în mod special doamnei profesoare Mioara Gafencu pentru frumoasa amiciţie fălticeneană, dar şi Luizei Butnariu pentru amiciţia liceană care a dăinuit în timp.

Dragi fălticeneni, vă asigur că voi continua să mă implic în proiecte care vor aduce beneficii și bucurie orașului Fălticeni”, a fost mesajul farmacistei Maria Mitocaru.

Celebrarea impactului asupra comunității

Cu ocazia decernării titlului de Cetățean de Onoare, profesoara Mioara Gafencu a prezentat un laudatio, evidențiind calitățile remarcabile ale Mariei Mitocaru: „Doamna farmacist primar Maria Mitocaru se definește prin titlul volumului său de poezie, <Dragoste de viață>. Destinul ei personal se contopește cu locul obârșiei, Dolhești, și cel al activității zilnice din Fălticeni. Sensibilă, receptivă, cultivată, umană, un sumum de calități care o onorează și o individualizează ca personalitate profesională și civică a timpului în care trăim.”

Titlul de Cetățean de Onoare al Fălticeniului nu este doar o recunoaștere a muncii depuse de Maria Mitocaru, ci și o celebrare a impactului său profund asupra comunității. Prin eforturile sale, a contribuit la dezvoltarea socială și culturală a orașului, lăsând o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare. Maria Mitocaru este, fără îndoială, o figură emblematică a municipiului Fălticeni, exemplificând devotamentul și iubirea pentru oameni și profesie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Farmacista Maria Mitocaru, Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Farmacista Maria Mitocaru, Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei