marţi, 18 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 141 (8670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6489 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Pregătire

Tinerii voluntari ATOS au igienizat Via Transilvanica, de la Mănăstirea Putna la Mănăstirea Sucevița

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

65 de tineri voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) au participat la o amplă acțiunea de inspectare, îngrijire și pregătire optimă a traseului Via Transilvanica, de la Mănăstirea Putna spre Mănăstirea Sucevița, alături de voluntarii de la Ocolul Silvic Putna.

După închinarea la Mănăstirea Putna și la Mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, tinerii voluntari s-au apucat de treabă, a povestit pr. Justinian-Remus Cojocar, președintele ATOS.

Îngrijirea traseului a presupus: strângerea gunoaielor, împrospătarea marcajelor, îngrijirea bornelor, curățarea spațiului verde din preajma bornelor, a tăblițelor, indicatoarelor și stâlpilor, identificarea unor posibile probleme cum ar fi arbori doborâți pe traseu, căi de acces blocate, deteriorări, marcaje lipsă. De asemenea, s-a lucrat și la Aplicația Via Transilvanica, prin marcarea locurilor de odihnă (băncuțe, căsuțe și foișoare) și a izvoarelor de pe traseu, vitale pentru anduranța și rezistența turistului.

„T” portocaliu într-un cerc de aceeaşi culoare este semnul Via Transilvanica

Din kilometru în kilometru sunt borne de andezit, frumos sculptate. Potrivit pr. Cojocar, „efortul a fost răsplătit și bornele au fost puse în valoare prin amenajarea unui spațiu în jurul lor din verdeață și pietre vopsite. Din anul 2021, la fiecare bornă s-au montat plăcuțe cu texte din părinții sfinți ai Bisericii și alți gânditori ai lumii. Iată câteva dintre textele pe care călătorii le vor citi pe traseul nostru Via Transilvanica: 1. <A-ți aminti de Dumnezeu înseamnă a-ți aminti de viață, a nu-ți aminti de viață înseamnă a muri> (Sf. Teotim de Tomis); 2. <Nu cunosc o școală mai bună decât călătoriile> (Michel de Montaigne); 3. <Natura este o liră uriașă la care cântă Poetul> (Victor Hugo); 4. <În noi se află lumina naturii și această lumină este Dumnezeu> (Paracelsus) etc.

A fost o zi minunată, cu voie bună, muncă plăcută, aer curat, natură prietenoasă. Întâlnirea multor drumeți români, dar și străini, chiar din Statele Unite ale Americii și Canada, a fost pentru tineri o confirmare adevărată că traseul Via Transilvanica este cunoscut în întreaga lume. Responsabilitatea Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) este imensă pentru că are în grijă exact traseul de început de la Mănăstirea Putna. Felicitările și aprecierile tuturor turiștilor pentru modul în care arată traseul pe porțiunea dintre mănăstirile Putna și Sucevița sunt foarte mobilizatoare pentru tineri și reprezintă un imbold pentru a continua cu aceeași seriozitate munca”.

Via Transilvanica este un traseu de drumeţie din ţara noastră, care leagă Mănăstirea Putna de fluviul Dunărea, până la Drobeta-Turnu Severin şi străbate regiunile istorico-culturale: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureşului, Terra Daco-Romana şi Valea Cernei, străbătând judeţele: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru vremea bună și sănătate! Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere! Mulțumim prietenilor noștri de la Ocolul Silvic Putna și tinerilor voluntari ATOS pentru implicare!”, a conchis pr. Justinian-Remus Cojocar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii voluntari ATOS au igienizat Via Transilvanica, de la Mănăstirea Putna la Mănăstirea Sucevița.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tinerii voluntari ATOS au igienizat Via Transilvanica, de la Mănăstirea Putna la Mănăstirea Sucevița0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei