Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 140 (8669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Slujbă de pomenire a personalităților marcante din Fălticeni, în cadrul Zilelor Culturii Fălticenene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația „Fălticeni Cultural” și Protoieria Fălticeni au organizat sâmbătă, 15 iunie, la Catedrala „Învierea Domnului”, o slujbă de pomenire a personalităților marcante din Fălticeni. Evenimentul, inclus în calendarul „Zilelor Culturii Fălticenene”, a fost oficiat de părintele protopop Adrian Dulgheriu și de preoți din Protopopiatul Fălticeni.

În cadrul slujbei, preoții au pomenit peste 60 de personalități născute, crescute sau care au studiat sau lucrat în Fălticeni, printre ei numărându-se scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiș, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeșu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de știință ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.

Slujba de pomenire organizată în cadrul Zilelor Culturii Fălticenene a fost un eveniment de mare importanță culturală și emoțională, aducând un omagiu celor care au contribuit la patrimoniul cultural și istoric al Fălticeniului. Această manifestare nu doar că a onorat memoria personalităților locale, dar a oferit și o lecție de neuitare și respect pentru generațiile viitoare.

 

Un moment care trebuie să fie un exemplu

 

Părintele protopop Adrian Dulgheriu a subliniat importanța neuitării acestor personalități: „În această zi deosebită, în care ne aducem aminte și de poetul nostru național, Mihai Eminescu, nu putem să nu ne aducem aminte și de personalitățile care s-au născut sau au activat o anumită perioadă a vieții în orașul nostru și care au făcut cinste comunității noastre Este un moment de neuitare față de cei pe care i-am pomenit, oameni deosebiți și poate un moment care trebuie să fie un exemplu pentru noi și pentru cei care vin după noi. Nu trebuie să îi uităm pe cei care au fost alături de noi în anumite momente ale vieții.”

Părintele Adrian Dulgheriu l-a felicitat pe părintele Liviu Mihăilă pentru organizarea Zilelor Culturii Fălticenene, menționând că distincția Ordinul Eparhial „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, acordată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, este pe deplin meritată.

 

Legături istorice și culturale cu Regimentul 16 Infanterie Fălticeni

 

Preotul militar Cătălin Simon a vorbit despre contribuția unor locuitori ai Fălticeniului la cultura națională, menționându-i pe Mihail Sadoveanu și Camil Petrescu, care au fost militari în Regimentul 16 Infanterie Fălticeni. Experiențele lor militare au influențat lucrările lor literare, precum „Amintirile căprarului Gheorghiță” de Sadoveanu și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Petrescu.

„Sunt locuitori a acestui oraș care și-au adus contribuția la cultura națională. Este vorba despre un ofițer al Regimentului 16 Infanterie Fălticeni, Dimtirie Boiuc, șeful fanfarei regimentului din 1916 până în 1934 și scriitorii Mihail Sadoveanu și Camil Petrescu.

Să nu uităm că în Regimentul 16 Infanterie din Fălticeni a fost încorporat ca militar cu termen redus, în anul 1902, Mihail Sadoveanu.  După stagiul militar Mihail Sadoveanu scrie cartea <Amintirile căprarului Gheorghiță>, apărută în 1906 la editura Minerva. Sadoveanu a fost mobilizat în mai multe rânduri la Regimentului 16 Infanterie Fălticeni și la Regimentul de la Războieni. În 1916 este mobilizat pentru campania armatei române din Bulgaria. Se pare că și lui Mihail Sadoveanu îi erau grele rugăciunile lungi, pentru că înainte de a trece Dunărea, scrie Sadoveanu în cartea <44 de zile în Bulgaria>, apărută în 1925 că preotul unității a făcut o lungă rugăciune. Din toată experiența pe care a avut-o cu Regimentul 16 Infanterie a mai scris o carte <File sângeroase. Povestiri și amintiri din război>.

Aș aminti și de Camil Petrescu, sublocotenent, șeful secției I, mitraliere a Regimentului 16 Infanterie. El cade prizonier la Oituz la unguri, dar experiența trăită în perioada 1916 – 1918 se regăsește în romanul <Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război> scris în 1930.

Aș mai aminti și de generalul de brigadă Panait Botez, militar în armata lui Cuza, apoi în Războiul de Independență a României, care a săvârșit fapte eroice. Este comandant al Regimentului 16 Infanterie între anii 1891 / 1895, are 7 copii și al patrulea copil, Eugeniu Botez, cu pseudonimul Jean Bart, este primul autor român de literatură maritimă de la începutul secolului trecut, fiind cunoscut ca <scriitorul apelor>.

Activând în cadrul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, moștenitoare a patrimoniului Regimentului 16, îmi face plăcere să vorbesc despre lucrurile acestea”, și-a motivat intervenția preotul militar Cătălin Simion.

 

Flori la mormintele personalităților

 

După slujba de pomenire, la mormintele și monumentele personalităților fălticenene din cimitirele Grădini și Oprișeni, precum și la statuile lui Mihail Sadoveanu și Mihai Eminescu, au fost depuse coroane și flori din partea Asociației „Fălticeni Cultural” și a unităților de învățământ din municipiu.

Programul zilei de 15 iunie a inclus, la ora 18:00, pe scena amplasată în Piața „Nada Florilor”, cea de-a treia ediție a proiectului Gala „10 pentru Fălticeni” și Gala excelenței în mediul rural, ediția a II-a, ambele organizate de Asociația „Fălticeni Cultural”. Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar susținut de Orchestra Metropolitană Iași, dirijată de Daniel Jinga, urmat de spectacolul „Trei tenori ieșeni” și recitalul finalistei de la Vocea României, Anda Botez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbă de pomenire a personalităților marcante din Fălticeni, în cadrul Zilelor Culturii Fălticenene.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Slujbă de pomenire a personalităților marcante din Fălticeni, în cadrul Zilelor Culturii Fălticenene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei