Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 140 (8669)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Biblioteca Municipală

Expoziție dedicată lui Mihnea Berindei, la Zilele Culturii Fălticenene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe 14 iunie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași, Rotary Club Fălticeni și Primăria Municipiului Fălticeni, a vernisat la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni expoziția „Mihnea Berindei, o figură marcantă a exilului democratic de la Paris (1977-1989)”.

Evenimentul, dedicat memoriei istoricului și militantului pentru drepturile omului Mihnea Berindei, a avut invitați de seamă, printre care s-au numărat prof. univ. dr. Daniel Șandru, președinte executiv al IICCMER, Nicoleta Șerban – expert IICCMER și curatorul expoziției, primarul Cătălin Coman, preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural”, bibliotecarul-șef Nicoleta Hoștinariu și prof. Elena Deleanu de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni.

„Am gândit acest eveniment ca pe o lecție de istorie, motiv pentru care am invitat astăzi la vernisaj și câțiva elevi de liceu. Din cauza spațiului nu ne-am permis să invităm astăzi un public numeros, dar îi așteptăm pe elevii din Fălticeni în perioada următoare”, a declarat bibliotecarul-șef Nicoleta Hoștinariu.

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a subliniat importanța evenimentului: „Un eveniment foarte frumos la Fălticeni, cu parteneri deosebiți, realizat cu sprijinul Cetățeanului de Onoare al Municipiului Fălticeni, prof. univ. Daniel Șandru, președintele IICCMER. Sunt manifestări utile pentru noi toți, pentru că astfel putem să facem o anumită diferență între anumite vremuri și să nu uităm anumite aspecte.”

În cuvântul său, preotul Liviu Mihăilă a invitat publicul să participe și la alte evenimente culturale din cadrul săptămânii: „Este o săptămână foarte frumoasă pentru Fălticeni și vă așteptăm să veniți cu o expoziție realizată de IICCMER la Festivalul Internațional de Teatru Grigore Vasiliu Birlic”.

 

Mihnea Berindei, fondatorul Ligii pentru apărarea drepturilor omului în România

Prof. univ. dr. Daniel Șandru a amintit de colaborările anterioare cu administrația publică și Clubul Rotary din Fălticeni și a vorbit despre semnificația expoziției vernisate în contextul aniversării a 100 de ani de la publicarea lucrării fundamentale „Istoria Civilizației Române Moderne” de Eugen Lovinescu: „Venim din nou cu o expoziție pe care am realizat-o împreună cu Arhivele Naționale din Iași, dedicatăuneia dintre cele mai demne figuri ale exilului democratic românesc de la Paris, și anume Mihnea Berindei. Un om cu o structură spirituală și mentală aparte, istoric, foarte implicat în activitatea exilului parizian, foarte atent să aducă în atenția publicului internațional realitățile regimului comunist și să contribuie la democratizarea României după Revoluția din 1989. Un intelectual cu vederi socialiste spre social-democrate, un om cu un caracter <de nucă tare> și care a făcut translația dintre lupta cu totalitarismul comunist din perioada cumpliților ani 80 spre tranziția care însemna și inițierea unui proces de democratizare pe care România l-a desăvârșit odată cu integrarea în structurile euroatlantice”, a spus Daniel Șandru, directorul IICCMER.

Nicoleta Șerban, curatorul expoziției, a explicat importanța lui Mihnea Berindei și contribuțiile sale esențiale la apărarea drepturilor omului: „Mihnea Berindei este important pentru că el este fondatorul Ligii pentru apărarea drepturilor omului în România cu sediul la Paris, cea mai activă și mai credibilă organizație a exilului românesc din perioada 1977-1989. A fost un foarte meticulos documentarist și colaborator al Postului Europa Liberă, trecea informațiile prin filtrul propriu și apoi le transmitea mai departe prietenilor săi din presă, oamenilor politici și așa mai departe

Avea mulți prieteni la marile sindicate de stânga din Franța, la marile organizații de apărare a drepturilor omului, cum ar fi Amnesty International, cunoștea oameni politici, avea conexiuni în mediile politice și asta a contat enorm, pentru că prieteniile puternice cu oameni influenți erau foarte importante în situația în care erau românii în exil.

Toate materialele din această expoziție provin din arhiva sa personală, care a fost depusă de familia lui în 2017 la sediul Arhivelor Naționale din Iași. Eu am făcut o selecție a documentelor din arhiva sa personală pe care le-am așezat pe diverse tematici. Pe măsură ce am înaintat cu lucrul la acest proiect mi-am dat seama că sunt tematici care merită mai multă atenție”, ne-a spus Nicoleta Șerban.

 

Lecție de educație civică

Prof. Elena Deleanu a evidențiat relevanța expoziției pentru înțelegerea exilului românesc și impactul regimului comunist asupra României, iar elevul Erick Pantea, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, a menționat valoarea educativă a expoziției.

„În anii '80, Nicolae Ceaușescu nu mai era acceptat la nivel internațional ca lider politic, iar criticile la adresa regimului său au devenit mai frecvente, iarziarele occidentale vorbeau tot mai mult despre aspectele negative pentru popor. Unul dintre acestea este distrugerea satelor din România, demolarea caselor și mutarea oamenilor la bloc pentru a avea cât mai mult teren agricol. Așa a apărut adoptarea satelor din România de către sate din Franța pentru a nu fi distruse. Este o operațiune care a început în 1988 și a avut un impact fantastic, încetinind ritmul de distrugere a satelor”, a scos în evidență prof. Elena Deleanu.

„Expoziția de astăzi este o foarte bună lecție de educație civică și democratică. Ne arată impactul lui Mihnea Berindei asupra României în exil și importanța respectării drepturilor omului”, a precizat Erick Pantea.

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost un influent membru al exilului românesc parizian, cunoscut pentru fondarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului și activitatea sa intensă în documentarea și promovarea cauzei românești pe scena internațională. Expoziția își propune să evoce personalitatea sa și contribuțiile sale semnificative la istoria și cultura românească.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o instituție guvernamentală înființată în 2005, coordonată de prim-ministrul României, având rolul de a analiza și gestiona științific perioada totalitară și consecințele acesteia, precum și de a sprijini educația memorială și de a arhiva documentele referitoare la memoria exilului românesc.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziție dedicată lui Mihnea Berindei, la Zilele Culturii Fălticenene.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziție dedicată lui Mihnea Berindei, la Zilele Culturii Fălticenene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei