Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 138 (8667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,976 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4612 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Fălticeni

O nouă generație și-a deschis aripile spre zborul către propriul destin

Rămas bun, liceu! „Băcescu!, Băcescu!, Băcescu!”, „12A!, 12B!, 12C!, 12D!, 12E!, 12F!, 12G!,   12H!, 12I!, 12J!”, sunt doar câteva dintre sloganurile care au răsunat pe străzile din Fălticeni, pornind din zona centrală și până la Centrul Cultural ”Grigore Vasiliu Birlic”, cu un weekend în urmă, atunci când  absolvenții Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” au participat, în premieră pentru municipiul Fălticeni, la „Marșul absolvenților”, prilejuit de tradiționala manifestare numită „Ziua Absolventului”. Este momentul în care toți elevii claselor a XII-a iau parte la ultima întâlnire cu conducerea colegiului, diriginții, profesorii și toți cei dragi lor pentru a marca sfârșitul uneia dintre cele mai frumoase perioade din viața lor, cea de licean.

Inedită ca organizare, „Ziua absolventului” din acest an a debutat cu un marș al tuturor elevilor din cele zece clase terminale, îmbrăcați festiv, cu însemnele specifice fiecărei clase (tocă și eșarfă de culori diferite), baloane, flori, dar mai ales voie bună generată de fericirea încheierii uneia dintre cele mai importante etape din viața oricărui om, și anume, cursurile liceale.

Odată ajunși la sala de festivități, elevii și diriginții lor, dar și conducera liceului și invitații au avut parte de o surpriză, o explozie de flori și decorațiuni elegante și rafinate de care s-a ocupat, în mare parte, distinsa profesoară Mihaela Jarcău, diriginta uneia dintre clase. Emoția pe care, deja, mulți dintre ei o încercau a pus, încet, încet, stăpânire pe toți.

„Sunt onorat să fiu prezent în fața unui public de excepție, un public în care există multă densitate de tinerețe, frumusețe și inteligență”, și-a început discursul profesorul Valentin Purdilă, prezentatorul acestui eveniment emblematic.

Cuvântul de deschidere a aparținut directorului școlii, prof.dr. Palaghia Radion, care, în debut, s-a adresat, în mod firesc, invitaților, colegilor, absolvenților, dar și celui aflat mereu alături de școală, „stimatul primar al nostru”, Cătălin Coman. Emoționant și venit din inimă, discursul a încercat să-i facă pe elevi să înțeleagă că doar în ei se află puterea de a face ca lumea în care trăim să fie mai bună: „...dumneavoastră, dragii noștri încă elevi, veți fi nevoiți să găsiți, în interiorul vostru, calea cea dreaptă. O veți recunoaște, cu siguranță, e clădită cu migală de profesorii nemuritori în inimile elevilor pe care i-au format....Vă urez, dragi absolvenți, o viață frumoasă, de români adevărați, trăită cu demnitate, o viață presărată cu realizări de care să vă bucurați alături de cei dragi sufletului vostru!”

Apoi, ca în fiecare an, câțiva dintre foștii absolvenți s-au adresat actualilor absolvenți, dorind să îi încurajeze să continue să se dezvolte. Mihaela Redniciuc, fost șef de promoție, în prezent antreprenor în domeniul medical, a încercat să le transmită elevilor rețeta de succes în afaceri, ingredientele de bază ale acesteia fiind „ motivația și găsirea drumului în viață”.

Videoclipurile pregătite de fiecare colectiv de elevi au fost extrem de emoționante, mai ales că au surprins momente amuzante, dar și experiențe de neuitat derulate pe parcursul anilor de liceu.

Cuvinte venite din suflet, care au avut darul de a tulbura întreaga asistență, au rostit și directorii adjuncți ai colegiului. „Ați fost îndrumați de profesori extraordinari, dar nu numai de la profesori se învață. Profesorii sunt buni, dar nu vă lăsați seduși de magia unui profesor bun. Gândiți-vă la voi și învățați din cărți, din natură, din albume de artă, din sălile de concerte – totul e școală, de la natură la anticariat, totul e profesor. Fiți elevi adevărați și inventați-vă voi înșivă profesorii!”, a rostit profesorul Lucian Maleș, director adjunct al CTMB.

La fel de cald a fost și cuvântul celuilalt director adjunct al instituției de învățământ fălticenene, prof. ing. dr. Silvia-Mariana Țuca: „Vă doresc tuturor ca lumea să înceapă și să se sfârșească cu voi. Doar prețuindu-vă pe voi veți ști să îi prețuiți pe ceilalți. Dați frâu liber dorinței de autodepășire, luptați pentru a deveni cea mai bună versiune a voastră!”

Apoi, pe scenă au urcat diriginții care i-au numit pe elevii premianți, evidențiind, de asemenea, momentele frumoase petrecute împreună cu fiecare elev din clasa pe care a avut-o în grijă vreme de 4 ani.

Un moment extrem de important a fost cel în care profesorul Bogdan Dumitriu, inițiatorul unor campanii de donare de sânge, i-a menționat, cu respect și apreciere, pe tinerii care au contribuit, prin gestul lor, la salvarea unor vieți.

Aproape de momentul de final, nivelul de încărcătură emoțională a crescut, deoarece urma momentul desemnării titlului onorific de „șef de promoție”,  celui mai merituos dintre absolvenți. Anul acesta, titlul a revenit serioasei și dedicatei absolvente Ștefana Șoptelea, care a primit și placheta de confirmare a acestui titlu. De asemenea, Cristina Luță, o altă absolventă implicată și serioasă, a primit titlul de „absolventul anului” – exemplu de dedicație școlară și voluntariat.  Însă nici profesorii diriginți nu au fost uitați.  Pentru toată munca, implicarea și dedicarea lor aceștia au primit diplome cu mesajul „Dedicat creator de valori”

Discursurile conducerii școlii, ale invitaților, ale foștilor absolvenți, ale diriginților au avut darul de a ridica un văl de pe ochii și mintea majorității absolvenților. „De-aș scăpa odată de școală...!”, „M-am săturat de note și teste.”, „Ce bine e să nu ai de scris și de învățat...!”, sunt gânduri verbalizate de fiecare dintre ei măcar o dată în viață. Însă acolo, la festivitatea de absolvire, mulți dintre ei au conștientizat că de abia de acum vor trebui să se ia la trântă cu viața, dar continuând să viseze, păstrându-și sufletul de copil în trup de adult, gândind cu inima și iubind cu creierul, făcând calcule în versuri și filozofând în limbi străine, străbătând lumea neuitând de unde au plecat, chimia tuturor trăirilor lor îmbinând-o cu dorința fizică de a fi sănătoși, colorându-și destinul în nuanțe cât mai calde și dând frâu liber muzicii din ei. Totul mai ales că a urmat așa-numitul „mesaj pentru eternitate”, rostit cu glas frânt de lacrimi de prezentatorul Valentin Purdilă, alături de care se aflau pe scenă toți cei zece profesori diriginți: „Să nu uitați niciodată cine sunteți! Trăiți frumos! Chiar vă condamnăm să trăiți frumos! Încercați să însemnați ceva bun în viața oamenilor. Retrageți-vă atunci când simțiți când nu mai aparțineți unui loc sau unui suflet și luați-o de la capăt ori de câte ori va trebui.”

Finalul a însemnat o ploaie de confetti și de aplauze la scenă deschisă pentru diriginții care i-au călăuzit pe tot traseul vieții de licean.

 

O nouă promoție de gimnaziști ai colegiului vor susține, astăzi, cursul festiv și vor participa, apoi, la un banchet elegant

Astăzi, o nouă promoție de gimnaziști scrie ultima filă a acestei etape din viața lor. Cu emoție, elevi – 23 la număr, diriginte – prof Roxana Mercore, conducerea colegiului, părinți și profesori, cu toții vor participa, începând de la ora 10:00, la sala Multimedia din incinta Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, la ultimul curs, Cursul festiv, în calitate de elevi de gimnaziu. Momente unice, discursuri, filmulețe, lacrimi și trăiri intense sunt parte integrantă a acestui eveniment care, în mod sigur, va rămâne pe veci întipărit pe retina sufletului tuturor participanților.

Și așa cum se cuvine unui asemenea eveniment, seara va aduce cu sine un banchet elegant, prilej cu care domnișoarele absolvente de gimnaziu vor avea ocazia să își etaleze ținutele alese cu grijă, iar colegii lor, tinerii absolvenți, nu vor fi nici ei mai prejos.

Drum lin pe valurile vieții, soare în inimi, gând bun în minte și dorință continuă de autodepășire sunt doar câteva dintre urările care deja le-au fost făcute acestor copii crescuți sub grija dascălilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

Liana SĂVESCU-GHENGHEA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă generație și-a deschis aripile spre zborul către propriul destin.
 Vizualizări articol: 1171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
O nouă generație și-a deschis aripile spre zborul către propriul destin4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei