vineri, 14 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 138 (8667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6489 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

N-ai economisit... vine Dan!

Mai puțin decât în anii '90 românii urmăresc cursul valutar, dar doar sub aspect statistic. Și asta pentru că, nu din vina lor, educația economico-financiară este "sublimă, dar lipsește cu desăvârșire", cum spunea Nenea Iancu. Ar fi absurd să-mi propun să suplinesc această păguboasă rămânere în urmă prin acest articol sau altele pe aceeași temă. Dar vreo două-trei lucruri, cu voia dumneavoastră, aș vrea să spun mai ales că cei din fruntea Finanțelor au în mentalul colectiv, ca și cei din diplomație, un statut de zei, "fără pată și prihană". Și nu este deloc așa!!

Politica valutară, în toată lumea, este o parte foarte importantă a politicii economice, elaborată de executiv (guvern), aprobată de legislativ (parlament) și pusă în aplicare de Banca Națională. Cât contribuie guvernul și mai ales Parlamentul României la o bună și eficientă elaborare și punere în practică a unei politici valutare vă las pe dumneavoastră să constatați. Eu consider că cei de la Banca Națională (fără niciun control!!) hotărăsc totul în domeniu. O fac bine? Să vedem, în continuare, conștient fiindcă că o rețetă perfectă nu există în nicio țară, iar soluțiile rezidă în adaptare, studii ale tendințelor, folosirea celor mai buni specialiști (nu doar autohtoni!) etc., care sunt problemele generale și miturile (!!!) în funcționarea pieței valutare.

Se crede, și până la un moment dat corect, că stabilitatea cursului valutar este un lucru pozitiv. Menținerea cursului de schimb pe termen lung la aceeași valoare (leu/euro, spre exemplu) conferă monedei naționale o imagine de fermitate economică și financiară, departe de turbulențele specifice țărilor în dificultate. Iar acest lucru este benefic, mai ales în condițiile unor împrumuturi permanente, pentru că o monedă stabilă înseamnă o dobândă mai mică la credite (fără comisioane de risc). Cel puțin teoria așa ne învață (și pe ai noștri?). Dar ce ne facem când deficitul comercial, de plăți sau de cont curent, se menține mult timp și afectează puternic firmele naționale? O politică normală cere ca statul (Banca Națională în cazul nostru) să procedeze la o devalorizare controlată a monedei naționale pentru a ieftini exportul (favorizând firmele proprii!) și scumpind importurile. Aceste măsuri trebuie luate până la o reechilibrare a balanței comerciale sau acelei de plăți (în România categoric necesară!) și să fie predictibilă pentru că o adoptare bruscă a lor determină creșterea dobânzilor la credite specific piețelor nesigure.

Un curs fluctuant, fără intervenția statului prin vânzări sau cumpărări de valută, după caz, este o soluție bună pe plan economic, dar din păcate nu se aplică și în cazul economiilor mai puțin stabile (sau emergente, dacă vreți!). Un an agricol slab, o criză economică (generată de Covid-19, spre exemplu) sau una financiară (2008-2009) poate afecta grav moneda națională, încasările la buget, devalorizarea abruptă și dobânzi imense la creditele absolut necesare funcționării statului (în anii 90, România s-a împrumutat și cu 17% dobândă anuală!).

Tot specialiștii consideră (lucru foarte rar!) că singura certitudine în evoluția politicii valutare (monetare) este că nu avem nicio certitudine. Trebuie să ne adaptăm instituțiile statului pentru a fi capabile de reacții rapide la modificările economice și efectele lor pe plan financiar valutar. Dacă nu, politica monetară (valutară) o vor face băncile (cu capital mondial!) și va fi în beneficiul lor. Cunoașteți vreun caz în lume? Eu, da!! România!!

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului N-ai economisit... vine Dan!.
 Vizualizări articol: 308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
N-ai economisit... vine Dan!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei