Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 137 (8666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Probleme reale

Grindina face pagube tot mai importante în agricultura Sucevei. Sistemul antigrindină se amână pe anul viitor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furtuna de marți după-amiază din județul Suceava a creat probleme serioase pe zona Fălticeni, legate de inundări de drumuri și gospodării, iar pe mai multe arii au fost și căderi de grindină.

A plouat cu gheață, cum se spune popular, la Mălini, la Fântâna Mare și la Preutești, cel puțin acestea sunt certitudinile noastre.

E greu de vorbit acum de pagube și suprafețe afectate, însă cert este că mai ales la Preutești a căzut grindină foarte mare.

Primarul comunei Preutești, Ion Vasiliu, a precizat pentru Monitorul de Suceava că a căzut grindină mare în satele Leucușești, Huși și în zona Fundoaia din Preutești, fiind afectate zeci de hectare, poate chiar peste o sută de hectare de teren cultivat.

 

Coșmar la Preutești: A căzut gheață timp de jumătate de oră, gheață pe alocuri mai mare decât o nucă

Primarul a arătat că a căzut grindină, pe alocuri și mai mare decât nuca, în jur de jumătate de oră.

Primarul a mărturisit că nu a văzut vreodată așa ceva deși are o vârstă destul de înaintată. 

Nici nu este de mirare că tot ce a fost cultură agricolă a fost distrus. Localnicii s-au trezit în grădini cu o gheață de zeci de centimetri, iar la aproape 24 de ore de la furtună aceasta încă era prezentă.

Ploaia torențială a inundat și în jur de 70 de gospodării din toată comuna Preutești, iar la Bahna Arini sunt case rămase fără acoperiș.   

Până ieri la prânz, Direcția Agricolă Suceava fusese notificată oficial privind pagube produse de grindină de către Primăria comunei Fântâna Mare.

Vor urma cu siguranță și notificări din partea celorlalte localități.

În comunele de unde vor veni informări oficiale privind pagube produse de grindină se vor constitui comisii, prin Ordin de Prefect al Sucevei, care vor face o evaluare la fața locului.

În ultimii ani, Statul Român nu a acordat despăgubiri pentru culturi distruse de grindină, însă proprietarii de terenuri pot totuși să aibă anumite facilități, legate de plata impozitelor sau subvențiile de la APIA.

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, grindina a făcut pagube și în municipiul Rădăuți.

 

Certitudine deja: fenomenele extreme sunt tot mai dese

Toate datele concrete climatice ale momentului arată că fenomenele extreme sunt în creștere ca frecvență în toată România. Agricultorii sunt afectați tot mai serios de secetă, iar un episod de grindină nu poate decât pune capac unei situații foarte proaste, mai ales când vine vorba de fermierii medii și mari, cei care efectiv au o afacere în domeniul vegetal.

 

Sistemul antigrindină care ar urma să protejeze zona agricolă a Sucevei se amână pentru 2025

Pe acest fond, evident că toată lumea se întreabă când vor fi implementate sistemele antigrindină de care se vorbește deja de câțiva ani de zile în Suceava.

Prefectura Suceava a anunțat oficial, în luna martie a acestui an, că sistemul antigrindină menit să protejeze culturile din județele Suceava și Botoșani va deveni operațional începând din acest an.

Este un obiectiv la care se lucrează de mai bine de doi ani în cadrul unui proiect cu o valoare care depășește 3 milioane de euro.

Proiectul include înființarea a 20 de puncte de lansare, din care 12 în județul vecin și opt în Suceava.

Cele opt puncte de lansare aferente județului Suceava vor fi în Volovăț, Șerbăuți, Hănțești, Bursuceni, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni și Comănești.

Numărul mai mare de sisteme din Botoșani se explică prin faptul că zona agricolă Botoșani este mai întinsă. În cazul județului nostru sunt însă acoperite zona Gura Humorului spre Suceava – până la limita cu Botoșani, și zona Siret – Suceava. Se exclude zona montană, care nu se încadrează în acest proiect.
Sistemul va asigura o protecție la căderile de grindină pe o suprafaţă de circa 295.000 de hectare și ar trebui să asigure o protecție pentru 135 de localități agricole din cele două județe.

Totul bine și frumos, doar că suntem deja la mijloc de iunie, iar rachetele antigrindină încă se lasă așteptate.

După ce s-au organizat licitații privind proiectarea și execuția, se așteaptă începerea fazei de construire a punctelor de lansare.

La acest moment încă se mai lucrează la certificatul de urbanism și scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

Oricum ar fi, în anul agricol 2024 nu se mai poate ca sistemul să devină funcțional. Se speră că 2025 va fi anul în care sistemul antigrindină va deveni funcțional în județul Suceava.  

Proiectul “Grupul de Combatere a Căderilor de Grindină Suceava - Botoşani” se derulează prin Ministerul Agriculturii, respectiv prin Direcția Agricolă Suceava.
Încă sunt mulți agricultori care acuză că aceste sisteme nu ar fi bune pentru că ar alunga în general precipitațiile.

Vocile care contestă aceste sisteme spun că rachetele alungă nu doar norii cu risc de căderi de grindină, ci precipitațiile în general. Astfel, ar face mai mult rău decât bine.
Pe de altă parte, specialiștii spun că nici o dată tehnică nu susține astfel de afirmații. Ar fi vorba doar de idei preconcepute, iar oamenii se vor convinge de beneficii când rachetele antigrindină vor fi efectiv folosite, spun specialiștii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grindina face pagube tot mai importante în agricultura Sucevei. Sistemul antigrindină se amână pe anul viitor.
 Vizualizări articol: 1715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Grindina face pagube tot mai importante în agricultura Sucevei. Sistemul antigrindină se amână pe anul viitor1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei