Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 136 (8665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Câtă grijă au de orașul, județul, țara lor?

Întrebarea din titlu se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, profesie, pregătire, poziție socială sau nivel al atașamentului (să zicem patriotism local!) față de locul unde trăiesc. Delăsarea specifică românilor, cuplată cu perceperea democrației ca libertatea de a face doar ce ne convine, ne-a transformat în cetățeni care vor ca alții (demnitarii!) să facă și să ne dea totul. De la curățat șanțul din fața gospodăriei până la mersul la vot pentru a-l ștampila pe cel pe care îl considerăm mai potrivit pentru comunitate sau zonă sunt sub demnitatea și preocuparea noastră. Criticăm, înjurăm și-i considerăm pe cei care conduc niște imbecili, porniți să ne facă viața grea. Cine i-a votat? Cei din Congo? Cine îi votează din nou, de frică că un altul ar fura mai mult? Cei din Trinidad Tobago? Suntem vinovați și nu recunoaștem! Dar cei care ne afectează zilnic existența sunt cei de la butoane și merită să-i analizăm și "veștejim"! Că de înțeles, cel puțin mie, este imposibil.

Voi încerca să-i analizez pe demnitari de jos în sus, respectiv pornind de la consilierii locali, până la președinte. Consilierii locali sunt în marea majoritate atât de "timizi" încât peste 90% din populație nu-i cunoaște. Sunt în majoritate membri ai partidului din care provine primarul și consideră că nu au nici o obligație de a veni cu idei sau proiecte pentru a nu-l deranja pe cârmuitorul obștei. Este un reflex al psihologiei de slugă, dar și al lenei de gândire sau implicare. Un coleg spunea (înainte de 1990): "Nu știu, nu mă bag, eu am șef!" Superbă sinteză, perfect valabilă și acum! Dar ce fac consilierii din opoziție? Unii apar cu "luări de poziție", critice de două ori pe an! Rar cu proiecte de hotărâre! Și au impresia că și-au făcut datoria de opozanți! Vai de ei și vai de noi! Consilierii județeni sunt la fel de eficienți în reprezentarea comunității ca și cei locali, cu deosebirea că inactivitatea lor se extinde la alt nivel și cu efecte mult mai largi.

Primarii, pe care îi consider "coloana vertebrală" a administrației în România, trebuie să se implice, din simplu și banalul motiv că nu au cui să paseze rezolvarea treburilor curente, și toți își îndeplinesc obligațiile de care nu se pot ascunde, începând cu semnarea actelor de bancă și terminăm cu curățenia în localitate. Cei mai buni dintre ei sunt cei care întocmesc proiecte cu finanțare locală sau europeană menite a crește nivelul de viață în localitate (școli noi, alimentare cu apă și canalizare, asfaltare drumuri etc.). Sunt proiecte care nu pot fi realizate din venituri proprii niciodată. Acești primari sunt cei pe care trebuie să-i evidențiem! Ceilalți se axează pe organizarea de hore, baruri ale gospodarilor sau festivități ocazionate de hramul bisericii din localitate, și le "merge"!

Președintele Consiliului Județean, în plus față de primari, trebuie să reprezinte județul. Nu doar la hora de la Prislop, ci în relațiile cu guvernul și ministerele importante pentru județe. De ce drumul rapid 85 se oprește la Roman și apoi continuă spre Iași? De ce autostrada Moldovei a fost licitată până la Pașcani, urmând ca până la Siret să fie prinsă în alt proiect? În acest capitol este de dorit o intervenție și o reprezentare activă și eficientă! Nu ajunge "jocuri pe toloacă", decât pentru cei care viețuiesc acolo!

Despre cei de la nivel central voi scrie altădată!

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câtă grijă au de orașul, județul, țara lor?.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Câtă grijă au de orașul, județul, țara lor?2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei