Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 132 (8661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Final de drum

Academician Alexandrina Cernov s-a strămutat la cele veșnice, după o viață dedicată limbii și culturii române

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doliu în întreaga Bucovină, după ce conf. univ. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, s-a stins din viață miercuri, 5 iunie. Ea a trecut la cele veșnice la Mănăstirea Putna, după ce părăsise cu ceva timp în urmă Cernăuțiul odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Va fi înmormântată în cimitirul Parohiei Putna, vineri, 7 iunie.

Alexandrina Cernov, un nume mult iubit în Bucovina, a reprezentat o emblemă a păstrării românismului într-o zonă și în perioade ostile existenței naționale în nordul Bucovinei. Membră de onoare a Academiei Române, conferențiar la Universitatea Națională din Cernăuți,  redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei” și director al Editurii „Alexandru cel Bun”, Alexandrina Cernov a desfășurat pe parcursul vieții sale oactivitate științifică, publicistică, pedagogică și culturală, care au contribuit la consolidarea statutului limbii române în comunitățile etnice înstrăinate de Patria Istorică.

Ea s-a format la Universitatea din Cernăuți, unde apoi a fost cadru didactic la Catedra de Filologie Română a aceleiași universități, predând cursurile de teorie literară, istoria literaturii române, stilistică și literatură comparată. În calitate de dascăl, ea s-a dedicat cu efort și pasiune formării generațiilor de studenți, care sunt astăzi profesori de limba și literatura română, scriitori, jurnaliști, traducători, reprezentanți ai elitei culturale românești din Ucraina.

 

Alexandrina Cernov, un stâlp de nădejde al românismului în Bucovina

Născută la Hotin, în noiembrie 1943, și refugiată cu familia în România, ea a urmat studiile Liceului nr.32 din București. În 1961 a finalizat studiile la Universitatea din București, iar în perioada 1962-1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți, atunci în Uniunea Sovietică.  A susținut teza de doctorat la Chișinău, în anul 1989, cu tema ”Lingvostilistica comparată româno-rusă a limbajului poetic”, după care între anii 1971 și 2002a fost conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității Naționale din Cernăuți. Aici ea și-a desăvârșit activitatea didactică, susținând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvostilistica şi poetica comparată, studii de literatură comparată.Alexandrina Cernov a fost membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu“ din regiunea Cernăuţi, al cărei vicepreședinte a fost în anul 1989 și președinte în perioada 1990 – 1994. S-a implicat activ în proiectele de cercetare a situației minorităților naționale din Ucraina, făcând în același timp cercetări profunde asupra istoriei şi culturii Bucovinei, statutului limbii române, asupra problemelor actuale ale comunității românilor din nordul Bucovinei. A făcut adevărate studii de sociologie, istoria literaturii române, stilistica limbii române și poetica comparative.

O latură importantă a activității sale a constituit-o implicarea activă în promovarea culturii și învățământului în limba română în spațiul ucrainean, fiind autoare a importante manuale școlare de limba şi literatura română, destinate școlilor românești din Ucraina.

Vestea morții ei i-a întristat pe cei care au cunoscut-o și apreciat-o, astfel că scriitorul Vitalie Zâgrea a transmis: ”O pierdere imensă pentru întreaga comunitate românească, dar în special pentru românii din Bucovina, pentru care acad. Alexandrina Cernov a fost un stâlp de nădejde, un licăr de lumină și speranță, o adevărată enciclopedie a trecutului neamului românesc.”

Alexandru Ovidiu Vintilă, președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni și redactor-șef al revistei „Bucovina literară” a trimis mesajul său: ”Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în lumea celor drepți. E o mare pierdere pentru noi toți! Ne rămân amintirile, cărțile, revista la care a trudit! A fost un spirit infatigabil, dăruită trup și suflet cauzei pe care a slujit-o fără odihnă: limba și cultura română, drepturile românilor din zona Cernăuți.”

Trupul neînsuflețit al doamnei acad. Alexandrina Cernov este depus în Paraclisul Mănăstirii Putna,  slujba de înmormântare urmând să aibă loc vineri, 7 iunie , la mănăstire, iar înhumarea să fie făcută în Cimitirul Parohiei Putna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academician Alexandrina Cernov s-a strămutat la cele veșnice, după o viață dedicată limbii și culturii române.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Academician Alexandrina Cernov s-a strămutat la cele veșnice, după o viață dedicată limbii și culturii române0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei