joi, 6 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 131 (8660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6516 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Tineri de 19, 20 și 21 de ani, chiar și o minoră de 17 ani, trimiși în judecată pentru trafic de droguri sau deținere de droguri de mare risc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au finalizat și trimis în instanță, la judecată, un amplu dosar privind dealeri mai mari sau mai mici de droguri din zona Rădăuți.

În dosar apar nu mai puțin de 17 inculpați, toți tineri și foarte tineri. Cei mai mulți dintre ei au între 19 și 22 de ani, însă sunt și de 18 ani, inclusiv o minoră în vârstă de 17 ani.

Pe lângă dimensiunea rețelei, acest aspect al vârstelor atrage atenția cel mai mult.  

Din start, atrage atenția că liderul grupului era Paul-Alexandru Colibaba, zis ”Paul”, elev în Rădăuți în anul 2022, care acum are 21 de ani.

 

Liderul grupării, transport de 3 kilograme de substanțe interzise

Din ampla anchetă a structurilor de combatere a crimei organizate a rezultat că, în perioada octombrie 2022-ianuarie 2023, Paul-Alexandru Colibaba, Răzvan Ionuț Berezovschi și Daniel Andrei Ieremiță au constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii de infracțiuni pe linia traficului de substanțe psihoactive, la care au aderat în cursul lunii octombrie 2022 și Raluca Sofronie și apoi și alți inculpați.

Liderul grupului era Colibaba, care a achiziționat cantități mari de droguri pe care le distribuia pe piața din Rădăuți. Astfel, acesta a fost interceptat în timp ce a achiziționat aproximativ 3 kilograme de substanțe interzise, de la diferite persoane din municipiul Cluj-Napoca.

 

La 17 ani, inculpată pentru deținere de droguri de mare risc

După cum am amintit, foarte mulți dintre inculpații care au ajuns și prin arest sunt foarte tineri.  

În cazul grupării nu a fost vorba doar de trafic de etnobotanice, ci și de trafic de droguri de risc și de mare risc, canabis, cristale, metamfetamină, chiar și cocaină, chiar dacă în cantități mici.

Pe lista celor trimiși în judecată apare și o fată care este încă minoră.

V.A.E. este trimisă în judecată pentru „deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu”. Ea fost depistată în timpul unei acțiuni, în spatele unui bloc din Rădăuți, având asupra sa o bancnotă rulată de 1 leu, ”în care s-a pus în evidență cocaină și amfetamină”.

Aceasta se afla în anturajul dealerilor principali, însă probe au fost doar cu privire la deținerea de droguri de mare risc.

 

Un lider, iar restul vânzători ai mărfii acestuia

Dacă inculpatul Colibaba făcea rost de droguri în cantități mari, ceilalți membri ai grupării aveau rolul de a vinde acele substanțe către diverși clienți fideli, în mod individual sau, în situația în care nu mai dispuneau personal de astfel de substanțe, prin intermediul celorlalți membri, negociind în prealabil cu clienții prețul, ce includea comisionul propriu, și cantitatea de substanțe. După ce marfa era vândută, fiecare membru remitea sumele de bani către Colibaba, rezultă din ancheta DIICOT.

Substanțele erau vândute cu un preț ce varia între 200 și 250 lei per gram, la care se adăuga și suma de 50 de lei pentru transport, dacă se impunea livrarea acesteia într-o localitate mai îndepărtată de Rădăuți.

Anchetatorii susțin că ”Paul” avea rolul și de finanțator al celorlalți dealeri de astfel de substanțe, întrucât, conform modalității de operare, după ce se aproviziona cu substanțele psihoactive, le preda fiecăruia dintre aceștia câte o cantitate mai mare de substanțe, fără însă a le percepe de la început întreg prețul pentru marfă, ci doar după ce aceasta era valorificată către clienții finali.

Totul se derula după reguli stricte, ceilalți dealeri care cumpărau marfă de la acesta având la dispoziție o anumită perioadă în care trebuiau să-i achite sumele de bani pentru acele substanțe cu efect psihoactiv, fiind amenințați cu recuperarea lor forțată în cazul în care nu se achitau de datorii la timp.

Dosarul în care vor fi judecați cei 17 inculpați este înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.

Toți inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

 

Tineri elevi de liceu, consumatori de droguri în număr mare. Dintre ei se aleg apoi și dealerii

Chiar dacă vârstele acestor dealeri trimiși în judecată atrag atenția în mod deosebit, din păcate realitatea este că drogurile sunt consumate cel mai mult în rândul tinerilor, mulți dintre ei încă elevi din clasele terminale de liceu, și, cel mai adesea, dintre acești consumatori se aleg apoi și cei care încep să facă traficul.

Așa s-a întâmplat în cazul grupărilor mari față de care procurorii de la DIICOT și polițiștii de la BCCO Suceava au reușit să acționeze recent, după acțiuni lungi de monitorizare și de interceptare a unor tranzacții de droguri.

Datele structurilor de combatere antidrog arată că fenomenul este extins și cam în toate localitățile județului se face trafic.

Ultima acțiune importantă a structurilor Antidrog a fost la Vatra Dornei, fiind săltați mai mulți dealeri locali care deocamdată sunt arestați.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri de 19, 20 și 21 de ani, chiar și o minoră de 17 ani, trimiși în judecată pentru trafic de droguri sau deținere de droguri de mare risc.
 Vizualizări articol: 2029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tineri de 19, 20 și 21 de ani, chiar și o minoră de 17 ani, trimiși în judecată pentru trafic de droguri sau deținere de droguri de mare risc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei