Marți după-amiază a avut loc lansarea expoziției de fotografie în stil ”light-painting” organizată de drd. Ema Motrescu, coordonatorul cursului de fotografie organizat în cadrul Casei de Cultură a Studenților din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Fotografiile au putut fi admirate începând cu ora 16.00 în cadrul Book Cafe din Corpul D al universității, cei prezenți primind informații legate de modul inedit de realizare a lucrărilor de la coordonatorul grupei și de la studenții pasionați de fotografie, care le-au realizat în cursul anului universitar 2023-2024.
Deschiderea prezentării a fost făcută de către coordonatorul drd. Ema Motrescu, care a vorbit despre expoziție și munca depusă de studenți în realizarea ei. Ea le-a mulțumit celor prezenți la acest important moment pentru protagoniștii evenimentului, care au depus o muncă importantă în realizarea lucrărilor valoroase. ”În spatele acestor fotografii sunt zile întregi de muncă, iar tehnica de fotografiere <light painting> folosită de ei reprezintă un mod de impresionare în care efectiv desenezi cu lumină pe imagine. Pe cât este de spectaculoasă această tehnică, pe atât poate fi de frustrantă, dar și distractivă în același timp, pentru mare parte din exponate fiind nevoie de multe încercări până la realizarea fotografiei finale. Fotografiile realizate prin această metodă sunt realizate în întuneric, cu un timp de expunere foarte lung, de ordinul secundelor, timp în care tot ce este luminat sau este în mișcare se imprimă pe imagine. Toți cei care au participat la realizarea unei imagini, de obicei minimum trei persoane, au trebuit să se sincronizeze și să se coordoneze. S-a muncit mult pentru realizarea acestor fotografii, trecându-se pentru fiecare printr-un întreg proces creativ, de la identificarea ideii și până la materializarea ei. S-a formulat mai întâi în cuvinte ceea ce aveam de exprimat și apoi aceste cuvintele au fost traduse în limbaj vizual. Pentru o temă precum <Neliniștea> a trebuit să găsim culori care să simbolizeze acest concept, iar pe textele de pe șevalete este explicată tocmai semnificația acestor culori folosite”, a declarat drd. Ema Motrescu.
Temele prezente în expoziție, de la ”Evoluție”, realizată sub forma unui triptic de studentul Emanuel Ichim, la ”Neliniște”, ”Muzică”, ”Timp și percepția timpului”, ”Sănătate mentală și fizică”, precum și alte interesante teme, au fost prezentate pe rând de studenții Anastasia Bobu, Iasmina Chicăroșie, Ioana Daniela Ivan, Cezar Muraru, David Pîțu și Alexandra Teodora Sulim, talentații participanți la cursul de fotografie coordonat de Ema Motrescu. Expoziția poate fi admirată pe șevaletele cafenelei Book Cafe timp de o săptămână, până inclusiv pe 11 iunie.