La finele săptămânii trecute, la Școala Gimnazială Bogdănești s-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție a Concursului interjudețean de matematică „Acolada”, competiție adresată elevilor din mediul rural, de la clasele IV-VIII.
Au participat 154 de elevi din 23 de localități din județele Suceava, Bacău și Bistrița-Năsăud (din mediul rural) și trei elevi, în afara concursului, din orașele Fălticeni, Suceava și Iași.
Ca la fiecare ediție, concursul a fost organizat în parteneriat cu Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
Dintre personalitățile care au participat la eveniment amintim: lect. univ. dr. Cristian Văideanu, de la Facultatea de Matematică a Universității "Al.I. Cuza" din Iași, președintele concursului; prof. univ. dr. ing. Ilie Muscă, decan al Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică a Universității "Ștefan cel Mare" Suceava; Dan Popescu - director al Colegiului "Ștefan cel Mare" Suceava, președintele Comisiei de Evaluare; Cristian Sopon - primarul comunei.
Un alt invitat important a fost profesor Artur Bălăucă, renumit autor de culegeri și manuale de matematică, care a pregătit, cu rezultate exepționale, zeci de elevi de performanță din gimnaziu.
Pentru calitatea organizării concursului, Filiala Suceava a Societății de Științe Matematice din România a acordat inițiatorului competiției, profesorul Vasile Solcanu, Diploma de Excelență.
Premianții
Pe durata a două ore jumătate, elevii au avut de rezolvat subiecte propuse de un colectiv de profesori de matematică, de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, format din Dan Popescu, Cristian Amorăriței, Mara Moroșan, Raluca Alexa și prof. Adrian Vieriu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava.
Trei elevi au obținut punctaje maxime, 40.
Pe clase premianții sunt următorii:
Clasa a IV-a:
Premiul I și medalie de aur - Octavian Guriță, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni;
Premiul al II-lea și medalie de aur - Mihaela Derevlean, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea;
Premiul al III-lea și medalie de aur - Bianca Maria Rotari, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea;
Clasa a V-a:
Premiul I și medalie de aur - Pavel Andreea, Școala Gimnazială Bogdănești;
Premiul al II-lea și medalie de aur - Victor Costîn, Școala Gimnazială Râșca;
Premiul al III-lea și medalie de argint - Anastasia Bodnarașec, Școala Gimnazială Ipotești.
Clasa a VI-a:
Premiul I și medalie de aur - Amelia Florina Batrînu, Școala Gimnazială „Luca Arbure” Arbore;
Premiul al II-lea și medalie de aur - Alexandru Nițu, Școala Gimnazială Râșca;
Premiul al III-lea și medalie de aur - Ana Felicia Robu, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana.
Tot la clasa a VI-a, elevul Andrei Aramă, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, a primit un premiu special și medalie de aur.
Clasa a VII-a:
Marele premiu și medalie de aur - Alexandra Nițu, Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini;
Marele premiu și medalie de aur – Filip Utale, Școala Gimnazială Nr. 1 Iaslovăț;
Premiul al II-lea și medalie de argint - Lavinia Ichim, Școala Gimnazială „Ioan Băncescu” Adâncata;
Premiul al III-lea și medalie de argint - Daria Rebeca Budău, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Bacău.
Clasa a VIII-a:
Premiul I, marele premiu și medalie de aur – Irina Vîntu, Școala Gimnazială „Luca Arbure” Arbore, elevă distinsă și cu premiul special oferit de Claudia Marchitan și Dan Popescu, secretarul și președintele Filialei Suceava a Societății de Științe Matematice din România;
Premiul al II-lea și medalie de aur - Filip Lupaștean Barfă, Școala Gimnazială Milișăuți;
Premiul al III-lea și medalie de aur - Gabriel Valentin Mihalescul, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea.
În total s-au acordat 90 de premii și mențiuni și tot atâtea medalii de aur, argint și bronz, fiind mulți elevi cu punctaje egale.
Comisia de evaluare a lucrărilor a fost formată din următoarele cadre didactice: lect. univ. dr. Marius Marchitan, Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, profesor Dan Popescu, profesor Adrian Vieriu, profesor Claudia Marchitan - Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, prof. Dănuț Aramă - Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, profesor Vladimir Cristian Cerbu - Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, prof. Vasile Stoica - Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, prof. Cristian Lazăr - Colegiul Național Iași, redactor la Gazeta Matematică, prof. Adrian Ţipău - Şcoala „Ion Irimescu” Fălticeni, prof. Cătălina Știrbu - Şcoala „Al.I. Cuza” Fălticeni.
„Ediție realizată cu multă dăruire și cu profesionalism”
Sponsorul principal al concursului a fost, și de data aceasta, societatea DEDEMAN.
Masa de prânz pentru toți concurenții, însoțitorii acestora, supraveghetorii, membrii comisiilor și invitați, peste 200 de persoane, a fost servită gratuit, la trapeza Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdănești.
Au mai sprijinit la realizarea acestei ediții și Societatea de Științe Matematice din România, cu 90 de medalii și cu reviste „Gazeta Matematică” pentru toți concurenții, prin președintele societății, prof. univ. dr. Radu Gologan, Editura „Taida” din Iași, cu cărți pentru toți concurenții, Cristian Sopon, primarul comunei, și Daniel Tomegea, om de afaceri, cu sume de bani.
“Considerăm că și această ediție a concursului, ca și toate celelalte 16, a fost realizată cu multă dăruire și cu profesionalism. Profesorii Vasile Solcanu și Dan Popescu, <buneii acestui concurs>, după cum s-a exprimat la deschidere unul dintre ei, speră ca în anul 2025 să ne bucurăm toți cei interesați de tinerețea (și tinerimea) celei de-a XVIII-a ediții a concursului <Acolada>”, au transmis organizatorii.