După părerea mea, absolvenții de învățământ superior se împart în 3 mari categorii: intelectuali cu o specializare, dar și cu bagaj cultural consistent, profesioniști într-un domeniu care nu sunt interesați de altceva și, mai nou, posesori de diplome. Aceștia din urmă s-au înmulțit exponențial, au acaparat funcții de decizie și determină la noi, mai mult ca „afară”, evoluția societății sub toate aspectele. Și în perioada comunistă aveam absolvenți de „Ștefan Gheorghiu” care se pretindeau specialiști în „construcția socialismului” sau milițieni cu diplome de "științe juridice" care au schimbat bastonul pe pix. Această realitate de râsul-plânsul merită analizată și din punct de vedere al consecințelor și nu doar ca sursă de bancuri. Pentru că ridică întrebări de genul: ce a ajuns școala românească?; de ce se compromit cadrele didactice acordând diplome pe bani?; de ce ne facem națiunea, cu atâția olimpici, de râs? etc.
Trebuie să pornesc din start de la a căuta și indica vinovatul pentru această glumă de prost gust. Sunt vinovați profesorii sau afaceriștii care au înființat pseudouniversități, sau politicienii care au făcut și fac presiuni pentru a obține diplome care să le ateste calificări inexistente, sau...? Sunt vinovați toți, dar și noi, cetățenii care apreciem prin vot o mulțime de "cumpărători de diplome" (unii mai multe, inclusiv doctorate!), deși sunt incapabili să scrie o cerere de patru fraze. Dar au bani! În multe cazuri, din surse obscure! Cu banii aceștia murdăresc conștiința profesională a dascălilor, aducându-i în posturi precum chelneri sau frizeri care așteaptă ciubuc. Afaceriști fără scrupule vând diplome fără nicio jenă legată de prestigiul școlii pe care o dețin, dar și al învățământului național în general. Au apărut și academii, în general axate pe apărare și siguranță națională, care produc "academicieni" de calibrul tovarășei Elena Ceaușescu, ADI pentru cunoscători (academician doctor inginer!). Toate aceste instituții de învățământ superior (superior genunchiului broaștei!) nu au doar profitorii direcți (profesori, patroni, pseudostudenți).
Cine sunt cei din spatele acestei golănii în educație? Sunt în primul rând lideri politici reali (intern și externi!) care se folosesc de lichelele cu diplome pentru că sunt capabile de orice ticăloșie și riscă inconștient la o simplă comandă. Sunt folosiți în acțiuni gen negocierea şpăgii, promovarea ilegală a protejaților, dar, mult mai grav, și în elaborarea unor acte normative (legi, ordonanțe, hotărâri) cu "dedicație". Și apoi ne mirăm cum afaceriști fără scrupule sunt avantajați în România mai mult ca oriunde! "Intelectualii" făcuți la pseudouniversități, cu pricepere zero, dar în funcții de decizie, netezesc drumul spre devalizarea țării, unii chiar inconștient (habar n-au ce votează!). Pe mâna cui am dat țara?
Aș vota cu ambele mâini un partid care să propună candidați calificați, educați și dedicați profesiei și comunității. Va apărea un asemenea partid sau ne orientăm spre șefi de galerii sau alți scandalagii? Când se "trezesc" intelectualii veritabili? Când cetățenii apreciază și "împing" din spate tinerii care au ajuns la marile universități ale lumii? Pentru că, o dată în plus, performanța nu poate fi ruptă de educație! Cu conducători educați vom fi respectați și la locul pe care îl merităm în Europa și lume!
Legat de calitățile conducătorilor fără școală adevărată, dar cu pretenții, Montesquieu spunea: Prostul nu cunoaște oameni mai deștepți ca el! Dar are și diplomă!!
Dan Strutinschi