Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 130 (8659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La turație maximă

Peste 19 milioane de euro au fost atrase în comuna Ipotești din fonduri guvernamentale și europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 19 milioane de euro au fost atrase în comuna Ipotești pentru realizarea unor proiecte extrem de necesare pentru comunitate. Este vorba de 15 proiecte, care sunt în diferite stadii de implementare, și care sunt realizate fie cu fonduri europene, fie cu fonduri guvernamentale.

Unul dintre cele mai importante proiecte, care se va derula cu bani de la Uniunea Europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este deja în procedură de licitație pentru desemnarea constructorului. Mai exact, proiectul prevede rețele de alimentare cu apă și canalizare și o stație de pompare a apelor uzate în sistemul de canalizare al municipiului Suceava. Mai exact, în stația ACET din lunca râului Suceava. Este vorba de o investiție de peste 24 de milioane de lei.

Un alt proiect cu fonduri europene este înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar care va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem ”door to door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri, respectiv deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Acest centru este deja în curs de execuție la Lisaura, tot prin PNRR, iar valoarea este de aproape 4,8 milioane de lei.

Dezvoltarea unei rețele de școli verzi, ce presupune o construcție de la zero, în valoare de peste 22 de milioane de lei, a fost admisă la finanțare prin PNRR și urmează celelalte etape pentru demararea lucrărilor.

Primăria Ipotești a mai obținut finanțare prin PNRR pentru alte două obiective care sunt strâns legate între ele.

Etapa întâi prevede achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare rapidă, iar a doua alimentarea cu energie electrică pentru sistemul de transport public metropolitan.

Aceste două proiecte au o valoare totală de peste 2,1 milioane de lei.

Cu fonduri europene, pe linie de mediu, a fost deja finalizată modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public din comuna Ipotești, valoarea totală fiind de peste 2,3 milioane de lei.

Tot prin Agenția Fondurilor de Mediu este în derulare un proiect pentru înființarea stațiilor de încărcare pentru autovehicule electrice, proiect în valoare de peste 400.000 de lei.

Prin AFIR, adică tot cu fonduri europene, Primăria Ipotești a cumpărat tractor, lamă de zăpadă, încărcător frontal și sărăriță, achiziții în valoare de 364.000 de lei. Tot de la AFIR au venit alți 62.000 de lei pentru implementarea de soluții e-educație.

 

Proiecte importante și cu fonduri naționale

Un alt proiect important pentru comunitate este finanțat prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Este în valoare de aproape 8 milioane de lei și presupune modernizarea și asfaltarea străzilor Luceafărului, Libertății, Salcâmilor și Pinilor. O parte din proiect este deja finalizat, iar acum se lucrează intens pentru definitivarea lucrărilor.

Cu fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții (CNI), sunt alte cinci proiecte. Unul dintre acestea este deja finalizat, respectiv modernizarea și asfaltarea drumurilor comunale Lucian Costin, Florilor, Bisericii, Redea și Iazului, străzi care sunt în toate cele trei sate ale comunei, respectiv Ipotești, Lisaura și Tișăuți.

Alte patru proiecte prin CNI sunt aprobate la finanțare și urmează a fi implementate.

Unul dintre proiecte, în valoare de 7,5 milioane de lei, prevede construirea și dotarea unei grădinițe cu program prelungit, iar al doilea, într-o valoare asemănătoare, va aduce în comuna Ipotești un dispensar medical uman.

Un complex sportiv pentru tineri este un alt obiectiv acceptat la finanțare prin CNI, valoarea totală fiind de peste 5 milioane de lei.

Un ultim proiect, în valoare de 5,6 milioane de lei, prevede avizarea documentației pentru lucrări de intervenție în vederea modernizării unor drumuri din comună.

Este vorba de străzile Nicolae Iorga și Sesiei, din Lisaura, străzile Sergentului, Crinilor, Bujorilor, Zorilor, Prieteniei și Soarelui, din Ipotești, respectiv Aleea Nucului, Sabin Bălașa, Săpunăriei și Trandafirilor 1 și 2 din Tișăuți.

”După cum se poate observa, sunt proiecte în toate domeniile, de la sport până la sănătate și de la drumuri până la rețele de apă și canalizare sau iluminat public. Obiectivul nostru, al celor care conducem Primăria Ipotești, este acela de a crea locuitorilor comunei, indiferent de satul în care își au domiciliul, cele mai bune condiții de trai. Firește, sunt și alte investiții pe care le avem în vedere, iar această sumă de peste 19 milioane de euro pe care am atras-o în comună, prin diferite proiecte, arată că în ultimii patru ani nu doar că s-a lucrat intens, ci s-a lucrat și cu folos. Sunt convins că în următorii patru ani vom reuși să modernizăm și mai mult comuna Ipotești, iar asta o putem face doar împreună”, a arătat Dumitru Gulei, primarul comunei Ipotești.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 19 milioane de euro au fost atrase în comuna Ipotești din fonduri guvernamentale și europene.
 Vizualizări articol: 907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 19 milioane de euro au fost atrase în comuna Ipotești din fonduri guvernamentale și europene5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei