Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 130 (8659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Focar de turbare la Milișăuți în cazul unui câine care a intrat în contact cu patru oameni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Alertă sanitar-veterinară la Milișăuți, unde s-a confirmat virusul rabiei în cazul unui câine care era crescut în curtea unei familii din localitate.

Câinele nu era vaccinat antirabic, iar un medic veterinar l-a pus inițial sub tratament, pentru altă afecțiune. După două zile de tratament, câinele a început să aibă simptome nervoase specifice rabiei, astfel că medicul a sesizat o suspiciune clară de turbare.

Probele de laborator au confirmat că patrupedul a murit de rabie, astfel că s-a declanșat imediat alerta sanitar-veterinară.

Din ancheta demarată de echipa Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a rezultat că patru oameni au intrat în contact cu animalul bolnav, respectiv cei doi proprietari și doi medici veterinari.

Cei patru au fost vaccinați imediat antirabic, pentru a se evita orice risc în cazul virusului care, se știe, poate fi fatal și la om.

Ancheta a mai arătat că în aceeași gospodărie mai sunt crescute două bovine, trei câini și o pisică, animale care au intrat în atentă monitorizare.

Doctorul Sorin Mihai Voloșenic, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că ”din păcate, este un caz în care câinele putea fi vaccinat în cadrul campaniei anterioare, dar proprietarul probabil  a ezitat. O lizieră de pădure din spatele casei este o sursă probabilă de infectare, de obicei așa se întâmplă, vulpile fiind principalul purtător al rabiei”.

Directorul DSVSA Suceava a reiterat apelul către suceveni să își vaccineze antirabic și să-și deparaziteze  câinii, cu atât mai mult cu cât vaccinarea este gratuită.

Proprietarul are de suportat doar costurile  de identificare prin microcipare, care se fac obligatoriu înainte de vaccinare. 

Fiind vorba de un focar de rabie declarat la Milișăuți, DSVSA Suceava a declanșat un plan de măsuri imediate care cuprinde, printre altele, efectuarea unei evaluări a câinilor fără stăpâni și capturarea lor în scopul vaccinări antirabice, recensământul întregii populații de câini cu stăpân și vaccinarea antirabică de urgență a celor care nu au fost încă imunizați, vaccinarea antirabică de necesitate a întregii populații de bovine și cabaline de pe raza orașului Milișăuți și din împrejurimi.

De asemenea, fondurile de vânătoare din zonă vor fi notificate pentru organizarea de campanii de reducere a populațiilor de vulpi, principalul vector de răspândire a rabiei.

De la vulpile care dau târcoale zonelor locuite, rabia poate fi transmisă ușor la câine cel mai adesea.

În județ au fost înregistrate relativ recent și cazuri de turbare la bovine, aceste animale fiind ”fundul de sac” al virusului, care întâi trece pe la alte specii.     

Virusul rabiei este mortal atât la animale, cât și la om, dacă, Doamne ferește, s-ar transmite masiv într-o comunitate și ar fi scăpat de sub control.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focar de turbare la Milișăuți în cazul unui câine care a intrat în contact cu patru oameni.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focar de turbare la Milișăuți în cazul unui câine care a intrat în contact cu patru oameni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei