Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 130 (8659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Avertizare

Atenție la plantele din grădină! Frunzele de păstârnac, țelină, pătrunjel pot produce grave iritații ale pielii, avertizează doctorul dermatolog Cristina Ionescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Activitatea de grădinărit și contactul pielii cu unele plante, combinate cu expunerea la soare, pot duce la grave iritații ale pielii, numite fitofotodermatite, atenționează dr. Cristina Ionescu, medic primar dermato-venerologie și doctor în științe medicale.

Dr. Ionescu a explicat, marți, în cadrul matinalului „Prima oră” de la televiziunea Intermedia, că în perioada verii cele mai frecvente cazuri care ajung la medicii dermatologi sunt afecțiunile pielii cauzate de contactul cu plante care sensibilizează foarte tare pielea la soare, precum și de expunerea la soare concomitent cu administrarea unor medicamente.

„Cel mai tare irită păstârnacul și țelina. Dacă mergi în grădină și te atingi de frunzele acestor plante și bate soarele, pe zona pe care te-ai atins faci bășici impresionante, imense. Alte plante care conțin substanțe cumarine care fotosensibilizează foarte tare pielea la soare sunt frunzele de morcov, de pătrunjel, de mărar, plantele de roșii și ierburile de pajiște. De asemenea, am văzut cazuri și de la lăstarii de zmeură. Linia cu bășici este exact linia cu care brațul sau piciorul s-a șters de o plantă; aceste reacții cu vezicule și bule (bășici) sunt practic arsuri solare de gradul II”, a arătat dr. Cristina Ionescu.

Medicul dermatolog a subliniat că în lunile de vară oamenii trebuie să lucreze în grădină numai cu mănuși lungi, până la cot, și cu restul corpului protejat cu îmbrăcăminte (haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete). Aceeași grijă de protecție cu îmbrăcăminte este recomandată de dr. Ionescu și persoanelor care merg la iarbă verde, acestea riscând de asemenea „iritații mari, care sperie”.

În cazul în care măsurile de prevenție au fost ignorate și afectarea pielii s-a produs, dr. Ionescu recomandă prezentarea la un medic dermatolog deoarece este vorba despre o arsură de gradul II care, dacă nu este corect îngrijită, se suprainfectează și lasă semne.

Un alt factor de risc în lunile de vară este administrarea de medicamente combinată cu expunerea la soare, care poate duce la apariția de reacții la nivelul pielii, de la roșeață până la vezicule și hiperpigmentări. Printre medicamentele care dau reacții la nivelul pielii expuse la soare dr. Ionescu a menționat antibiotice precum ciprinol și levofloxacinul, acesta din urmă foarte mult folosit în tratamentul infecțiilor urinare; medicamentele din grupa tetraciclinelor; sulfamidele (biseptol, sumetrolin); unele citostatice; diuretice - furosemidul (cei care iau furosemid să fie atenți să nu stea foarte mult la soare), tertensif; unele medicamente antidiabetice, care se iau zilnic.

Persoanele care iau aceste medicamente trebuie să se protejeze cu o pălărie, cu bluze subțiri cu mâneci mai lungi și când circulă prin oraș, nu numai la plajă. 

Pot da, de asemenea, iritații unguentele cu tetracicline, cremele cu sulfamide, unele creme antiacneice, și unele unguente antireumatice, de exemplu gelurile antiinflamatorii cu diclofenac sau ketoprofen. „Dacă te dai cu un astfel de gel, de unguent că te dor genunchii, glezna sau ceafa și te expui la soare este foarte probabil să faci o iritație cu roșeață, cu vezicule, cu bășici foarte, foarte urâte. Vara vedem la spital foarte multe astfel de cazuri”, a mai spus dr. Cristina Ionescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenție la plantele din grădină! Frunzele de păstârnac, țelină, pătrunjel pot produce grave iritații ale pielii, avertizează doctorul dermatolog Cristina Ionescu.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atenție la plantele din grădină! Frunzele de păstârnac, țelină, pătrunjel pot produce grave iritații ale pielii, avertizează doctorul dermatolog Cristina Ionescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei