În dosarul în care cinci silvicultori de la Ocolul Silvic Breaza au fost trimiși în judecată acuzați de fapte de abuz în serviciu care ar fi dus la tăieri ilegale efectuate de alte persoane s-a dat un nou verdict, după o disjungere, vinerea trecută la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
Judecătorii au constatat prescrierea și cu privire la acuzațiile față de Liviu Moisa, Cătălin Ioan Ursache și Dumitru Țicaleac, deși aceștia au făcut toate demersurile posibile pentru a fi judecați pe fond până la capăt.
Nici în cazul lor nu s-a mai finalizat judecata pe fond pentru că magistrații de la Câmpulung Moldovenesc au dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției.
La fel s-a întâmplat anul trecut și cu privire la Mihai Lițu, șeful Ocolului Silvic Breaza.
Silvicultorii cred că această variantă a fost cea mai ”comodă” pentru judecători și mai ales pentru procurorii de la Câmpulung Moldovenesc, cei care au coordonat ancheta și au trimis dosarul în instanță, la judecată. .
De altfel, cei trei silvicultori din dosarul în care s-a dat verdictul vineri, 31 mai, pot contesta decizia, care nu este definitivă.
În principiu însă nu au de ce să o facă, având în vedere că au scăpat de acuzații.
Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a constatat în primul dosar și în cel disjuns ulterior că a intervenit prescripția față de toate presupusele fapte, vechi din 2013 sau 2015.
Mihai Lițu, șeful ocolului Breaza, a fost unul dintre inculpații trimiși în judecată. În cazul său procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunile de abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.
În esenţă, şeful de ocol a fost acuzat pentru două tăieri care s-au făcut în anul 2013. El a fost acuzat că a emis fără drept autorizaţie de exploatare masă lemnoasă, prin îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu, ceea ce a dus la tăierea ilegală de arbori din fondul forestier proprietate a statului.
Într-un caz a fost vorba de 58 de arbori, cu volum total de 83 mc şi valoare de 7.055 de lei.
În al doilea caz era vorba de 68 de arbori, cu volum total de 99 mc şi valoare de 8.415 lei.
Şeful de ocol Mihai Liţu a arătat în faţa poliţiştilor, a procurorilor şi apoi a judecătorilor că suprafeţele pe care s-au efectuat tăieri apăreau în domeniul privat, ca retrocedate, şi nu în domeniul statului. Mihai Liţu a declarat că a fost depusă la dosar o hartă în care e clar conturat că suprafeţele de pe care s-a exploatat lemn apar în domeniul privat, ca retrocedate.
Mihai Liţu s-a mai întrebat cum de cei care au făcut efectiv tăieri de arbori, respectiv proprietarul şi împuternicitul acestuia, au primit ordonanţe de clasare, deşi iniţial au avut dosare penale pentru tăieri ilegale de arbori.
Judecata a decurs atât de greu în acest dosar și pentru că, la prima instanţă, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, în faza de cameră preliminară, s-a constatat neregularitatea actului de sesizare a instanţei şi s-a dispus retrimiterea dosarului la procurori.