Pianistul Mario Victor Lucaci, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, a cucerit trofeul celei de-a 43-a ediții a celui mai longeviv concurs de interpretare instrumentală din România, „Lira de Aur”, precum și premiul de 1.000 de euro.
Adolescentul studiază pianul de la vârsta de șase ani, mărturisind că își dorea în palmaresul său trofeul de la Suceava.
„Sunt extraordinar de bucuros că țin acest trofeu în mână, mi l-am dorit extraordinar de mult. Mulțumesc familiei, profesorilor, juriului, prietenilor, sunt mulți oameni care mă susțin. De asemenea, sunt recunoscător prof. dr. Roxana Ota, este extraordinară, nu puteam reuși fără dumneaei”, a transmis elevul după festivitatea de premiere.
În vârstă de 17 ani, Mario Victor Lucaci a fost laureat a numeroase competiții naționale și internaționale (Italia, Germania, Franța), olimpiade, fiind apreciat de către membrii comisiilor de specialitate pentru tehnica excepțională, virtuozitate și un mod aparte, personal, de a transmite mesajul artistic.
Marele premiu în valoare de 1.000 de euro a fost oferit de Consiliul Județean Suceava, prin vicepreședintele Niculai Barbă.
- Nouă finaliști, cu 100 de puncte
A doua distincție importantă a competiției, Premiul „Ciprian Porumbescu” din partea Asociației de Părinți și Absolvenți ai Colegiului de Suceava, a mers către Filip Cușmir, vioară, clasa a XI-a, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj.
De asemenea, au fost notați cu punctaj maxim, 100, de către juriul de specialitate, nouă elevi ai competiției.
Este vorba despre: Andreea Mădălina Balan, oboi, clasa a XI-a, Liceul de Arte „Dimitrie Ciclin” Galați; Alexandru Beleca, percuție, clasa a X-a, Colegiul de Muzică „George Enescu” București; Filip Cușmir, vioară, clasa a XI-a, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca; Mario Victor Lucaci, pian, clasa a XI-a, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași; Darius Isaac Lungu, pian, clasa a VI-a, Colegiul de Artă „George Apostu” Bacău; Horațiu Adrian Marian, vioară, clasa a VII-a, Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena” Cluj-Napoca; Maria Ilinca Prigoană, chitară, clasa a XI-a, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca; Francesca Rozenbaicher, flaut, clasa a XII-a, Colegiul de Arte Baia Mare; Alexandru Claudiu Șuțu, saxofon, clasa a X-a, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
- 350 de concurenți din întreaga țară
Ediția cu numărul 43 a Concursului de Interpretare Instrumentală ”Lira de Aur” s-a desfășurat în perioada 30 mai – 2 iunie, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Competiția din acest an s-a bucurat de o participare foarte numeroasă, 350 de elevi din toată țara susținând recitaluri în fața juriilor de specialitate.
Prof. Alexandra Bejinaru, directoarea Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a arătat că „<Lira de Aur> este, fără îndoială, cel mai longeviv concurs de interpretare instrumentală din România, cu o istorie pe cât de lungă, pe atât de bogată. De la juriul primei ediții până în prezent, toate au fost constituite din cei mai competenți muzicieni, profesori de mare prestigiu. Dar secretul longevității acestui concurs, pe lângă pasiunea organizatorilor și valoarea juriului, este faptul că oferă o rampă de lansare tinerilor interpreți, <Lira> devenind un punct de reper în palmaresul viitorilor muzicieni. (...) Suntem onorați an de an să descoperim noi talente, iar efortul și perseverența elevilor ne motivează să ducem mai departe acest eveniment”.
Aceasta a mai mulțumit pentru sprijin Primăriei Suceava și CJ Suceava.
Președintele juriului din acest an a fost prof. univ. dr. Mircea Neamț. „Lucrurile bune se fac cu multă seriozitate, cu tragere de inimă și profesionalism. Am regăsit aici la Suceava aceste trei aspecte importante, ceea ce ne dă speranțe că lucrurile sunt pe un făgaș foarte bun. (...) Un concurs de o astfel de anvergură nu se poate face fără munca unor oameni extraordinari”, a adăugat Mircea Neamț.