Afacerile dubioase ale primarului Neculai Miron și ale familiei acestuia încep să cadă una după alta. Prima pe listă este stâna construită pe numele fiicei lui Neculai Miron, Naomi, și al unui apropiat al primarului, Gheorghe Gavrilovici.
În fapt, pe imașul comunei Bosanci primarul a ridicat două hale, iar ca fundație este temelie de beton. Cum betoanele sunt interzise pe imașuri, cazul a ajuns în atenția Inspectoratului de Stat în Construcție (ISC), a Prefecturii Suceava, dar și a altor instituții ale statului.
Reprezentanții ISC au ajuns la concluzia că acele construcții au fost ridicate fără respectarea legislației, motiv pentru care au trimis la Primăria Bosanci un document prin care i-au cerut primarului Neculai Miron să intre în legalitate, adică să demoleze halele folosite pe post de stână.
Primarul din Bosanci a emis un astfel de ordin, numai că imediat, fiica și amicul care apar ca proprietari pe stână, Naomi Miron și Gheorghe Gavrilovici, au atacat în instanță acel ordin.
Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Suceava s-a pronunțat în acest caz și în data de 22 februarie 2024 a respins acțiunea apropiaților primarului Miron.
Cum era de așteptat, soluția a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava, iar o soluție este așteptată în scurt timp. În mod normal, rezultatul nu poate fi decât același.
În momentul în care soluția va rămâne definitivă, primarul Neculai Miron ar trebui să-și demoleze propriul ”ranch”, așa cum îi place să numească acel spațiu îngrădit de parcă ar fi proprietate personală și nu un imaș destinat tuturor locuitorilor din comuna Bosanci.
- Șir întreg de nereguli cu imașul unde și-a ridicat primarul stâna
Stâna familiei Miron a fost construită pe locul celei care a ars în urmă cu trei ani și în care au murit nu mai puțin de 30 de vaci.
Pe locul unde Neculai Miron și familia acestuia au ridicat actuala stână, primarul din Bosanci a încercat un artificiu, prin care nu urmărea altceva decât să preia prin interpuși acea suprafață de teren.
Demersurile au fost gândite atent și executate pas cu pas. Mai întâi, cu ajutorul consilierilor locali pe care i-a convins prin metode proprii, s-a votat introducerea in intravilanul localității a suprafeței de 85,08 ha pajiști permanente. Acest lucru s-a făcut însă fără respectarea prevederilor legale, așa cum se arată în adresa nr. 3552/08 mai 2023 a Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava.
Ca atare, și documentațiile privind actualizarea Planului Urbanistic General al UAT Bosanci, aprobate ulterior intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 34/2013, prin introducerea în intravilanul localității a suprafeței de pajiște permanentă, a fost efectuată fără a fi respectate prevederile legale în vigoare.
A urmat un nou pas, respectiv adoptarea Hotărârii de Consiliu Local Bosanci nr. 70 din 30 august 2023 privind aprobarea documentației de dezmembrare a două imobile ce aparțin domeniului privat al comunei Bosanci.
La final, aceste două părți de teren din imașul comunei Bosanci urmau să ajungă pe mâna cui trebuie.
Între timp, reprezentanții Prefecturii Suceava au sesizat aceste nereguli și încălcări ale legislației, motiv pentru care au înaintat acțiune în instanță pentru anularea tuturor documentelor și hotărârilor care țin de actualizarea PUG al comunei Bosanci, introducerea terenului în intravilanul comunei și dezmembrarea terenului.
”Rugăm Onorata Instanță să observe că autoritatea publică locală, respectiv Consiliul Local al comunei Bosanci,nu a încălcat doar legislația referitoare la introducerea în intravilan a unor suprafețe de pajiști din extravilan, ci persistă în starea de ilegalitate declarând intenția realizării unui contract de schimb cu suprafețe din pajiștea permanentă”, se arată în plângerea transmisă la Tribunalul Suceava.
În concluzie, mare parte din consilierii locali din Bosanci au votat fie în necunoștință de cauză, fie influențați de primarul Neculai Miron.
Cert este că dacă Prefectura Suceava nu sesiza aceste nereguli, 85 de hectare din imașul comunei Bosanci urmau să ajungă pe mâna unor persoane care le-ar fi folosit în scopuri imobiliare. Asta și pentru că imașul devenea peste noapte teren intravilan, iar valoarea acestuia creștea instantaneu.
Și totul sub oblăduirea și îndrumarea primarului Neculai Miron, devenit în ultimii ani un adevărat latifundiar, cu terenuri luate pe numele său ori prin interpuși în suprafețe de sute de hectare, atât în Ipotești, cât mai ales în Bosanci.