Performanță remarcabilă a elevului Teodor Cârloanţă, de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, care s-a calificat pentru al doilea an consecutiv la Olimpiada Internațională de Biologie.
Această calificare vine în urma unui examen riguros și dificil susținut de primii cei mai buni 20 elevi din țară și la care Teodor a obținut al doilea punctaj, reușind astfel accederea în lotul național restrâns alături de alți trei elevi români.
Trierea celor mai buni patru olimpici s-a desfășurat la Cluj, după două săptămâni de pregătire la Facultatea de Biologie a Universității „Babeș-Bolyai”.
În 2023, Teodor a reprezentat România în Dubai, la competiția internațională, urmând ca în acest an să participe alături de elevii din lotul național în Astana, Kazakhstan, în luna iulie, imediat ce va susține examenul de bacalaureat.
Cei patru elevi calificați la etapa internațională sunt din Bacău, Prahova, Târgu Jiu și Suceava.
„E o pregătire cu care nu aș fi intrat în contact altfel decât prin această olimpiadă internațională”
Teodor este elev într-a XII-a, la clasa de matematică – informatică, fiind pregătit la biologie de prof. Daniela Zancu.
Cu toate că în acest an programul său este încărcat, având în vedere examenul de bacalaureat care se apropie, Tudor și-a dorit să facă parte din lotul României de la Olimpiada Internațională și în acest an.
„Sunt foarte fericit, sunt mulțumit de rezultatele obținute, de șansa care mi se oferă de a reprezenta țara la nivel internațional și de a reveni în contact cu materia care îmi place. Această olimpiadă îmi oferă posibilitatea de a vedea ce înseamnă cercetarea în biologie, în laborator, de a descoperi ce aș putea face dacă aș deveni un cercetător în biologie”.
Pentru cei patru elevi din lotul național urmează o săptămână de pregătire practică la cel mai înalt nivel, tot la Cluj, cu universitarii de acolo.
„Vom lucra experimente, pe partea de ADN, transformarea bacteriilor etc. E o pregătire cu care nu aș fi intrat în contact altfel decât prin această olimpiadă internațională, e o ocazie unică. De altfel, toți profesorii de acolo au fost foarte implicați în pregătirea noastră, o mare parte din această calificare se datorează lor”.
Cât despre probele de evaluare din cadrul competiției internaționale, Teodor a explicat că în ultimii ani natura cerințelor s-a transformat radical. Dacă în trecut acestea urmăreau verificarea cunoștințelor participanților, în prezent ele se axează pe viteza de a interpreta date, pe viteza de a citi un articol de specialitate și de a formula concluzii, interpretarea rezultatelor unor experimente, grafice etc.
„De aceea, olimpiada aceasta e ca un fel de maraton. Sunt șase probe dintre care patru practice, toate în aceeași zi, cu o durată de o oră și jumătate fiecare. La fel și probele teoretice, ele se desfășoară în aceeași zi. Subiectele sunt ample, țin minte că anul trecut, la una dintre probe, cerințele se întindeau pe 100 de pagini”, a mai spus Teodor .
Datorită rezultatelor sale deosebite, Teodor este admis încă de anul trecut la oricare dintre facultățile de medicină din țară.
”Teodor a dovedit an de an că talentul, pasiunea, seriozitatea, perseverența, spiritul competițional pot menține vie flacăra olimpică și pe tărâmul științelor exacte și se pot transforma în profesii de viitor. Deja admis la Facultatea de Medicină ”Carol Davila”, din București, Teodor își dorește să rămână în România, pentru a oferi ajutor semenilor săi, considerând că nu este satisfacție mai mare decât să dăruiască ceea ce a dobândit”, a arătat Dorina Carp, directoarea colegiului câmpulungean.