Intenția unui dezvoltator imobiliar de a ridica un bloc cu 50 de apartamente, pe strada Parcului, din municipiul Suceava, în zona fostei Case de Oaspeți, mai sus de restaurantul Brădet, naște un val uriaș de nemulțumiri.
La inițiativa Primăriei Suceava, Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care fusese întocmit și era în vigoare pentru zona respectivă încă din 2009, a fost modificat în cursul anului 2023. Noul PUZ, care a și fost aprobat în cursul anului trecut de Consiliul Local Suceava, ar permite ridicarea unui bloc cu regimul D2+D1+P+4E, cu o înălțime de peste 23 de metri față de cota străzii Parcului. Practic, noua construcție nu s-ar încadra deloc în specific, motiv pentru care oamenii care locuiesc în zona respectivă se opun vehement acestui proiect.
Oamenii ridică mai multe probleme. Una din acestea ar fi supraaglomerarea zonei, inclusiv în ceea ce privește numărul de autovehicule, estimându-se că acestea ar putea fi chiar și peste 100, chiar dacă dezvoltatorul imobiliar s-a obligat să edifice 57 de locuri de parcare, din care 15 supraterane și 42 în demisoluri.
Noul proiect imobiliar ar urma să se realizeze pe un teren ceva mai mare de 16 ari, însă în afara acestei supraaglomerări există și alte probleme.
Mai exact, rețeaua de apă-canal a zonei e subdimensionată, iar încărcarea cu alte 50 de apartamente ar duce la avarii și refulări. Pe de altă parte, strada Parcului e legătura mereu aglomerată cu Cetatea - Ipotești – Bosanci, or a veni cu alte 100 de mașini ar însemna gâtuirea efectivă a traficului auto, asta în condițiile în care nu există un studiu de impact pe această temă.
Pe de altă parte, o clădire atât de înaltă ar domina toată zona, inclusiv Cetatea de Scaun și Parcul Șipote.
Un alt amănunt deloc de neglijat este acela că dezvoltatorul imobiliar nu a primit acordul vecinilor pentru a ridica acest bloc, iar pentru lărgirea actualelor artere rutiere unii proprietari ar trebui să cedeze din teren.
Prin vechiul PUZ se permitea ridicarea de locuințe cu nivel de înălțime P+1 și cu o cotă de spații verzi de 30%.
Acum, spațiile verzi nu se mai încadrează în parametrii PUZ-ului din 2009. Cota menționată de dezvoltatorul imobiliar, în baza noului PUZ, este de 25%, cu 5 procente în minus, cu mențiunea că sunt cuprinse și parcările cu dale înierbate, ceea ce ar duce procentul de spații verzi la o cotă și mai mică.
În concluzie, oamenii spun că zona trebuie să-și păstreze caracterul funcțional de locuire unifamilială cu regim redus de înălțime.
”În zona acestui cartier au mai existat tentative și din partea altor dezvoltatori imobiliari de a ridica blocuri și de fiecare dată ne-am opus. Am ajuns și în instanță, iar orice proiect care prevede construcții mai mari de regimul P+1 îl considerăm neacceptabil. Dacă Primăria Suceava va permite ridicarea acestui bloc vom merge din nou în instanță. În plus, considerăm că prin noul PUZ, din 2023, la care s-a lucrat vreme de 7 ani, s-a intrat cu bocancii în specificul zonei, motiv pentru care luăm în calcul să atacăm acest plan”, au menționat oamenii care se opun acestui proiect imobiliar.