Investițiile în sistemul de învățământ sunt o prioritate a municipalității sucevene, iar acest lucru este vizibil atât în investițiile finalizate până acum, cât și la cele în derulare, de care se vor bucura noile generații.
Un exemplu în această privință este Colegiul Național „Petru Rareș”, unde se lucrează în paralel la trei obiective de investiții, din care unul aproape finalizat, care va fi dat în folosință în toamnă, la începerea anului școlar.
„La CNPR avem un corp nou de clădire, care este aproape de finalizare, construit prin Programul Operațional Regional, care va fi folosit pentru gimnaziu la acest liceu. Clădire cu parter plus patru etaje, construite în oglindă – toate au săli de clasă, laboratoare și grupuri sanitare. 6,2 milioane lei este valoare totală a proiectului, contractul de execuție fiind încheiat cu SC Comtransport SA. Noua clădire va avea asigurate căldură și apă caldă de la sistemul de termoficare al orașului, dar mai trebuie mai trebuie racordată și la rețeaua de apă-canalizare. Printr-o altă licitație, care urmează, va fi dotată și utilată cu mobilier și alte necesități, astfel încât în septembrie, la începutul anului școlar, să fie dată în folosință”, a anunțat viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, în cadrul unei vizite de lucru în șantier, la care a fost însoțit de directorul adjunct al instituției, prof. Anca Viorica Greculeac.
El a precizat că aceasta nu este singura investiție făcută aici de Primăria Suceava - în 2021 a mai fost făcut un centru de documentare și informare, cu o valoare de 5,3 milioane lei.
O altă precizare făcută de Lucian Harșovschi vizează faptul că investiția a fost efectuată cu bani atrași suplimentar față de suma alocată prin POR, gradul de atragere a finanțărilor fiind de 115% în cazul Sucevei.
Internatul și Cantina liceului, reabilitate și eficientizate termic
O altă investiție importantă aflată în derulare la Colegiul Național „Petru Rareș” este cea de reabilitarea termică și eficientizarea corpurilor de clădire Internat și Cantină, cu fonduri de 10,7 milioane lei atrase pe proiecte, din care 9,6 milioane lei prin PNRR.
Pe lângă lucrările de reabilitare completă a celor două clădiri, inclusiv instalații electrice, pardoseli, izolare termică cu vată bazaltică etc., clădirile vor fi prevăzute cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură, astfel încât consumul energetic să fie la 50% din cel al anilor trecuți.
“Este o prioritate a administrației locale să investească în educație, în viitorul copiilor noștri”, a concluzionat Lucian Harșovschi, după vizitarea celor trei șantiere în lucru de la CNPR.