Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 117 (8646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Performanță

Echipa medicală multidisciplinară de la Spitalul Clinic din Suceava a tratat 60 de cazuri de AVC din județ și din diverse zone ale țării, de la începutul acestui an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În mai puțin de 6 luni, echipa medicală multidisciplinară UPU-Radiologie intervențională – ATI-Neurologie de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a tratat nu mai puțin de 60 de cazuri de accident vascular cerebral ischemic acut, a informat luni, printr-un comunicat de presă, managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea.

Cel de-al 60-lea caz de AVC tratat a fost un pacient transferat duminică din Centrul Universitar Târgu Mureș. Potrivit doctorului Calancea, la pacientul în vârstă de 70 ani simptomele au debutat duminică, în jurul orei 13.00, cu apel către echipa multidisciplinară suceveană la ora 15.00 și transfer la Suceava cu elicopterul SMURD, de la Târgu Mureș la Suceava, la ora 18.00.

Dr. Calancea a evidențiat că a fost un caz de AVC ischemic extrem de complex, cu stenoză intracraniană, care a necesitat resurse materiale importante. „Sperăm într-o evoluție favorabilă. Peste 50% din cazurile tratate la Suceava sunt din centre medicale, presiunea financiară reprezentând principalul impediment care ar putea contribui la dificultăți în asigurarea permanenței, de aceea sperăm într-o finanțare corectă din partea Ministerului Sănătății pentru următoarele trimestre”, a declarat managerul spitalului sucevean.

Precizăm că fondurile alocate spitalului din Suceava pentru tratamentul AVC prin radiologie intervențională, prin programul de profil al Ministerului Sănătății, s-au terminat încă din luna ianuarie și de atunci finanțarea este asigurată din bugetul spitalului.

Cele mai multe AVC, adică peste 75%, sunt de tip ischemic, când un cheag de sânge blochează un vas care alimentează creierul cu sânge. Tratamentului constă în descompunerea sau îndepărtarea cheagului, respectiv cu medicamente care dizolvă cheagul și îmbunătățesc circulația sângelui în zona de creier afectată, terapie care se poate face în maximum 4,5 ore de la debutul accidentului vascular, sau mecanic, prin îndepărtarea fizică a cheagului de sânge. Această ultimă terapie se numește procedură endovasculară sau trombectomie mecanică și o fac radiologii intervenționiști. Medicii introduc un dispozitiv printr-o arteră din picior, care ajunge până la artera blocată din creierul pacientului. Dacă se folosește un stent, acesta se deschide și „apucă" cheagul de sânge, medicul extrăgând atât stentul, cât și cheagul prins. Dacă se folosește un cateter, cheagul este extras prin aspirație.

Tratamentul mecanic cu procedură de tip endovascular este aplicat și în cazul AVC hemoragic, produs de ruperea unui vas de sânge din creier, când medicii trebuie să oprească hemoragia. Atunci introduc un tub mic, numit cateter, printr-o arteră majoră dintr-un braț sau dintr-un picior, ghidează cateterul până în țesutul cerebral, la sursa hemoragiei, pe care încearcă să o rezolve mecanic. 

Procedura pentru AVC endovascular fără tromboliză costă minimum 3.000 de euro, iar o tromboliză costă 600 de euro.

La Suceava, succesul la intervenție este de aproximativ 90%, iar la evaluarea gradului de independență a pacientului la 3 luni post-AVC, circa 30% dintre pacienți sunt independenți. Din punct de vedere al timpului scurs de la momentul când pacientul ajunge în UPU până când începe procedura endovasculară, Suceava este pe locul 2 la nivel național, cu 70 de minute, și se încearcă scăderea sub o oră. Printr-o aplicație de inteligență artificială, toată echipa de tratament a AVC are acces la imaginile de la computerul tomograf de pe telefoanele mobile și se discută rapid intervenția. Este singurul centru din țară care o folosește, și asta a dus la reducerea, în medie, cu 30 minute a timpului până la inițierea tratamentului endovascular. De asemenea, darea în folosință a heliportului de la spital a crescut adresabilitatea pentru pacienții cu AVC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Echipa medicală multidisciplinară de la Spitalul Clinic din Suceava a tratat 60 de cazuri de AVC din județ și din diverse zone ale țării, de la începutul acestui an.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Echipa medicală multidisciplinară de la Spitalul Clinic din Suceava a tratat 60 de cazuri de AVC din județ și din diverse zone ale țării, de la începutul acestui an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei