Cea de a doua zi a Salonului Internațional de Carte ”Alma Mater Librorum” a fost bogată în prezentări de carte și evenimente care au animat atmosfera din holul Corpului A al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. A fost o zi în care mai multe edituri din afara țării și-au prezentat activitatea și noile apariții, alături de ele fiind prezente vineri și alte nume de prestigiu din România.
Editura Druk Art din Cernăuți a fost invitata de onoare a salonului, prezentând publicului patru volume de interes pentru iubitorii de poezie, evenimentul având invitați de la Centrul Cultural Român din orașul de pe Prut. Tot de la Cernăuți a venit cu noi apariții editoriale Editura ”Alexandru cel Bun”, având-o în prim plan pe conf. univ. dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și prieten apropiat al universității sucevene.
O prezență atractivă a constituit-o cea a Editurii Fundației Culturale Memoria, care a prezentat publicului Colecția de traduceri Les moments historiques / Momente din istorie - benzi desenate istorice, avându-l autor pe Mihai Grăjdeanu, într-o prezentare atractivă realizată de lector univ. dr. Mariana Șovea.
- Volumul ”Suflet Interzis” semnat de profesorul Dumitru Lițu, lansat sub însemnele Editurii Fundației Culturale Memoria
O surpriză a evenimentului a constituit-o prezența octogenarului prof. Dumitru Lițu, fost detinut politic din Câmpulung Moldovenesc, care și-a publicat memoriile în volumul ”Suflet Interzis”, realizat la aceeași Editură a Fundației Culturale Memoria în cadrul Colecției Revoluția Modelelor. I-au fost alături la momentul lansării volumului foști deținuți politici ai închisorilor comuniste, între care a fost remarcat neobositul artist plastic humorean Radu Bercea.
Cristina Chirvasie, de la Fundația Culturală Memoria, onorată să prezinte acest volum, a remarcat despre distinsul autor Dumitru Lițu: ”El a crezut în dreptate, în adevăr, după ce sistemul represiv al acelor ani i-a ucis tatăl. A avut curajul de a lupta pentru o cauză care menține verticalitatea și bunătatea lumii. Prin volumul de față profesorul Dumitru Lițu ne propune să acceptăm un exercițiu pentru tinerețea spiritului prin rememorare și puterea exemplului, ca un îndemn la cunoașterea adevărului, un adevăr în care autorul crede și pentru care a luptat.”
Invitat să vorbească despre volumul său de tragice amintiri, profesorul Dumitru Lițu le-a reamintit celor prezenți: ”Trecutul nu trebuie să-l uităm, căci dacă îl uităm, înseamnă că îl vom retrăi. Am încercat astfel să adun în această carte amintirile din trecutul meu și al întregii mele familii, fiind părtaș și martor la acele evenimente dramatice. Cred că am reușit să evoc astfel o pagină din trecutul tragic al națiunii române.”
Maratonul prezentărilor de carte a continuat cu realizări ale unor edituri ca L’Harmattan din Paris, recunoscutele edituri Cartier și a Universității de Stat din Moldova, ambele de la Chișinău, editurile sucevene Mușatinii și Crimca, dezbateri, activități practice și înmânarea diplomelor de participare la acest prestigios și unic eveniment.