La Concursul interjudețean „Trecutul, prezentul și viitorul nostru”, ediția a VI-a, organizat de Clubul Copiilor Gura Humorului, în parteneriat cu Primăria orașului și Centrul Cultural Gura Humorului, au fost înregistrați 122 de participanți.
Coordonatorii concursului, prof. Mariana Radu și prof. Iulia Danilov, au spus că participanții din acest an au fost atât din învățământul de masă, cât și din învățământul special, pentru a promova egalitatea de șanse și educația incluzivă de calitate.
Elevii au fost coordonați de 34 de cadre didactice, din 15 unități școlare: Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Școala Gimnazială „Petru Comărnescu” Gura Humorului, Școala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Clubul Copiilor Gura Humorului, Centrul Școlar de Educație, ,Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, Școala Gimnazială Corocăiești, Liceul Tehnologic „Nicanor Moroșan” Pârteștii de Jos – județul Suceava, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Hârlău - județul Iași, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej - județul Cluj, Palatul Copiilor Cluj - Structura Dej, Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin - județul Mehedinți, Școala Gimnazială Strejnicu - jud Prahova, Școala Gimnazială „Nagy Imre” Miercurea Ciuc Harghita. Toți participanții merită felicitări pentru implicare și creativitate, pentru simțul civic și spiritul competitiv.
Adresat elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, concursul cuprinde secțiuni care au permis o abordare interdisciplinară, cu scopul de a evidenția manifestările culturale ale poporului român, în strânsă simbioză cu cele ale tuturor minorităților ce sălășluiesc în deplină armonie, din vremuri străvechi, pe aceste meleaguri binecuvântate.
Începând cu data de 16 mai – Ziua Internațională pentru Conviețuire Pașnică, până pe 21 mai – Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, Centrul Cultural Gura Humorului găzduiește expoziția de pictură, desen, grafică pe calculator, postere și texte ilustrate, alcătuită din lucrări reprezentative ale elevilor care s-au clasat pe primele locuri la etapele locale din cadrul concursului.
„Pentru secțiunile de creații literare și proiecte a fost organizată o sesiune specială de prezentare directă la deschiderea vernisajului, unde au fost prezenți membrii comisiei de evaluare și profesori îndrumători. Concluzia concursului aparține copiilor: <Într-o lume plină de diversitate, pacea începe cu un zâmbet. Alegem să zâmbim, indiferent de etnie, naționalitate sau cultură, iar pământul însuși pare să zâmbească în razele soarelui>”, au transmis coordonatoarele concursului, prof. Mariana Radu și prof. Iulia Danilov.