Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 115 (8644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Gala laureaților

„Ravvivando” din București a câștigat Marele Trofeu al Festivalului-Concurs Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția a III-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marele Trofeu al Festivalului - Concurs Internațional al Muzicii de Cameră „Ciprian Porumbescu”, ediția a III-a, în valoare de 3.000 de euro, a fost câștigat de Cvartetul de coarde „Ravvivando” al Universității Naționale de Muzică București, cvartet format din Ciprian Ștefan Oraveț, Gabriel Ștefan Ristea, Filip Forna, Horațiu Ludușan.

Câștigătorii au fost anunțați joi,16 mai 2024, la seara de gală, ce s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, în prezența unui public numeros.

Tot în cadrul evenimentului de închidere a festivalului, desfășurat în perioada 13-16 mai 2024, s-au anunțat și ceilalți câștigători: Premiul I, în valoare de 2.000 de euro, a fost obținut de Cvartetul de suflători „Resonant Quartet” București; Premiul II, în valoare de 1.500 de euro, a ajuns la Cvartetul de clarinete al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, iar la egalitate de puncte, tot Premiul II, în valoare de 1.500 de euro, a fost obținut și de Trio de coarde al Universității Naționale de Muzică din București.  

Președintele juriului, Gabriel Croitoru, violonist-concertist și prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, prim-violonist al Cvartetului „Transilvan”, a spus că anul acesta s-au înscris 14 formații din centrele mari universitare ale țării, din care 12 au participat la concurs.

„Toți sunt merituoși și le dorim mult succes în continuare. Sunt sigur că vor urma o carieră artistică cât mai bogată”, a spus Gabriel Croitoru.

Din juriu au mai făcut parte muzicieni recunoscuți la nivel național și internațional: Remus Azoiței, membru juriu: profesor de vioară la Royal Academy of Music Londra, prim-violonist al Cvartetului „Ad Libitum”; Vasile Jucan, membru juriu: prof. univ. dr., rector al Universității Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, violoncelist al Cvartetului „Transilvan”; Mircea Neamț, membru juriu: prof. univ. dr., Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (trombon-tubă); Florin Fodor, membru juriu: lect. univ. dr., Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.

Câștigătorii trofeului din acest an au fost aplaudați de public și au interpretat un mic fragment de Schubert. Ei vor deschide cu un recital ediția de anul viitor, ediția 2025 a Festivalului - Concurs Internațional al Muzicii de Cameră „Ciprian Porumbescu”, așa cum, anul acesta, în deschidere a cântat Cvartetul ProMusica Academica din Iași (câștigătorii ediției 2023).

 

  • Aprecieri

 

Evenimentul de joi seară a fost prezentat de Laura Lucescu, jurnalist TVR Iași, născută în Câmpulung Moldovenesc, care a prezentat și ediția de anul trecut a festivalului. „Știu că în spatele unui premiu, în spatele unui trofeu stă multă muncă, multe repetiții, sincronizare, dar și prietenie. Vă felicit pe toți și vă urez succes în carieră”, a spus Laura Lucescu, care l-a invitat pe scenă și pe directorul Centrului Cultural „Bucovina”, Sorin Filip, implicat în organizarea festivalului, care a mulțumit publicului pentru prezență, juriului, concurenților, colegilor săi, echipei cu care a lucrat, vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, dar și voluntarilor, elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, care au ajutat la buna desfășurare a festivalului (tinerii au primit diplome de apreciere), un festival reușit, care prinde rădăcini la Suceava.
Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu” este o inițiativă culturală a Consiliului Județean Suceava, care este și susținător principal al evenimentului. Organizator al festivalului a fost desemnat Centrul Cultural „Bucovina”.

 

  • Regal de muzică clasică

 

După decernarea premiilor (toți concurenții au primit diplome de participare), a urmat concertul de gală, susținut deOrchestra Simfonică Suceava, sub bagheta dirijorală a unui sucevean, născut în Siret, Alexandru Ianoș, dar care este stabilit de mulți ani în Elveția. După examenul de stat la Academia de Muzică din București, Alexandru Ianoș a studiat vioara la Freiburg im Breisgau și la Stuttgart. În 1982 a plecat în Germania și din 1990 s-a stabilit în Elveția. Din 1994 este dirijorul-șef al Orchestrei Universitare din Fribourg. Ca lector de vioară și muzică de cameră, a predat la Fundația Pflug din Freiburg im Breisgau și a susținut cursuri de master la Academia Germană Spohr din Lahr (Germania) și în Tarrega (Spania).

A fost membru al premiatului cvartet Spohr și a apărut ca solist la diferite festivaluri internaționale. Paralel cu aceste activități, Alexandru Ianoș a obținut diplomă de dirijor în Elveția, cu prof. dr. Ewald Körner și mai târziu cu maestrul Dmitrij Kitajenko, după care a fost dirijor invitat permanent al Orchestrei Simfonice Naționale a Ucrainei - Kiev timp de câțiva ani. Ca invitat al mai multor orchestre, printre care Orchestra Simfonică a Radioului din Kiev, Orchestra Națională a Radio București, Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Middle Tennessee Symphony (SUA), Filarmonica din Brno și Slovak Sinfonietta, a întreprins numeroase turnee de concerte, în special în Spania, Germania, Elveția și SUA. Câteva dintre concertele sale au fost transmise în direct la radio și televiziune în Spania, România, Elveția și Ucraina.

În ultimii ani, Alexandru Ianoș a dirijat des în Elveția. Sub conducerea sa au fost interpretate și lucrări puțin cunoscute, precum lucrări ale compozitorului elvețian Friedrich Theodor Fröhlich (1803-1836), dintre care unele au fost în premieră mondială, pentru care a rescris și aranjat întreaga partitură din manuscris.

Invitat special în spectacolul de gală a fost tot un sucevean, violonistul Tudor Bogdan Bolnavu, absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, la clasa prof. univ. dr. Elena Ovănescu Pîrvu. Din 2014, Tudor Bolnavu este coordonator și concertmaestru al orchestrei camerale Sonos Alumni a Universității Naționale de Arte „George Enescu”. Tudor Bolnavueste lector univ. dr. la Universitatea de Arte „G. Enescu" Iași. „Consider mereu că a fi pe scenă este o șansă imensă. E șansa de a-ți împlini rolul dat pe lume și credeți-mă, acolo, pe scenă, timpul, spațiul, viața, energia au o altă formă”, susține Tudor Bogdan Bolnavu. Joi, artistula cânta ca solist la vioară și a strălucit în fața publicului de-acasă.

Pe scena suceveană a fost un regal de muzică clasică, care a plăcut publicului, mai ales că dirijorul Alexandru Ianoș a dat mai multe amănunte despre fiecare piesă muzicală ce urma să fie interpretată pe scenă, chiar și cu mici povestiri despre compozitori și ce i-a inspirat în crearea anumitor opere muzicale. Din program: Felix Mendelssohn Bartholdy, Uvertura „Die Hebriden”; Eduard Caudella, Concertul pentru vioară și Orchestră Nr. 1 op. 61, Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia nr. 40 în Sol Minor KV 550.

 

  • Mai multe concerte pe parcursul festivalului

 

Pe parcursul festivalului (13-16 mai 2024), au avut loc în județul Suceava concerte de excepție, cu sute de spectatori, în săli diferite: Cvartetul Ad Libitum (Cazinoul Băilor din Vatra Dornei), Cvartetul Transilvan (Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk”), Cvartetul „Ciprian Porumbescu”și varietăți muzicale cu Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” (Gara Burdujeni Suceava).

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în SalaAuditorium „Ion Carp Fluierici” a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava. Marele compozitor Ciprian Porumbescu a spus: „Vegheaţi să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască... Le las în dar neamului meu”. Festivalul - Concurs Internațional al Muzicii de Cameră „Ciprian Porumbescu” are acest rol, de a nu lăsa muzica să moară, de a încuraja tineri talentați să cânte muzică de cameră, să încânte publicul și să ducă mai departe muzica și numele lui Ciprian Porumbescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ravvivando” din București a câștigat Marele Trofeu al Festivalului-Concurs Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția a III-a.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ravvivando” din București a câștigat Marele Trofeu al Festivalului-Concurs Internațional „Ciprian Porumbescu”, ediția a III-a0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei