Consiliul Județean Suceava a aprobat, vineri, proiectul tehnic și indicatorii tehnico-economici pentru un proiect de renovare energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Valoarea contractului de finanțare semnat pentru acest proiect este de 65,726 milioane de lei, fondurile fiind asigurate prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă, Componenta 5 - Valul renovării, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, operaţiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.
Proiectul are în vedere realizarea lucrărilor de renovare a clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în vederea reducerii consumului de energie în exploatare și creșterii performanței energetice a clădirilor, prin reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum; reabilitarea și modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri, montarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile de energie și echiparea obiectivului de investiții cu două stații de încărcare pentru mașini electrice.
În cadrul ședinței deliberativului județean, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că acesta este un proiect extrem de important pentru spital, fiind vorba de anveloparea termică a unei suprafețe de 25.000 de metri pătrați. „Va fi o anvelopare specifică, cu vată bazaltică, iar fațada va fi cu vată ventilată. E o procedură mai nouă, specială, fațada urmând să fie placată cu elemente din aluminiu compozit, iar pe conturul ferestrelor va fi vată bazaltică ignifugată pentru a preveni incendiile. Acest proiect are mai multe componente. E vorba de reabilitarea sistemului de încălzire la Spitalul Județean Clinic, prin refacerea întregului sistem de încălzire și furnizare de apă caldă. Apoi sistemul electric. Sunt circa 2.100 de corpuri de iluminat care vor fi înlocuite cu becuri LED. Se montează și instalații de umbrire pentru sezonul cald, pentru suprafețele vitrate, în funcție de intensitatea soarelui, precum și un sistemul de producere a energiei electrice și termice cu utilizarea surselor regenerabile. Aici e vorba de 240 de panouri fotovoltaice”, a explicat Gheorghe Flutur.
El a arătat că după finalizarea acestor lucrări, Spitalul Județean va face o economie anuală de circa un milion de euro pentru energia electrică și termică.
„Noi pe lună plătim la încălzire, în medie, circa 90.000 de euro, iar la electricitate încă 45.000 de euro. Cu acest proiect cheltuielile se vor reduce cel puțin la jumătate pe total. Ajungem undeva la economii de circa un milion de euro la cheltuielile pe care le avem cu funcționarea spitalului”, a spus Flutur. El a mai adăugat că proiectul va fi finalizat în termen de 18 luni, din care zece luni sunt efectiv pentru execuția lucrărilor.