Adrenalina, hormonul secretat de glandele suprarenale, amplifică toate efectele electrice din interiorul creierului. Atunci când trecem printr-o provocare emoțională, indiferent de natura ei – poate fi vorba inclusiv de un incident benefic care ne produce emoții intense –, de pildă dacă intrăm într-o relație cu un partener de cuplu nou, dacă avem un șef nou la locul de muncă sau dacă avem o problemă cu un prieten ori cu un coleg de serviciu, dacă ne umplem de entuziasm la gândul unei vacanțe ori al unui concediu în care ne vom putea satisface un hobby, dacă ne decidem să mergem la schi sau să facem o mică plimbare cu motocicleta – în toate aceste cazuri glandele noastre suprarenale secretă o cantitate suplimentară de adrenalină.
Atunci când trăim o experiență plăcută, glandele noastre suprarenale secretă adrenalină. Această substanță este inflamabilă, așa că atunci când intră în contact cu electricitatea din sistemul nervos, poate lua foc. Adrenalina sănătoasă alimentează rețeaua electrică a organismului. Această adrenalină conține substanțe care acționează ca niște receptori, destinate strict rețelelor electrice din interiorul creierului. Atunci când acești receptori intră în contact cu electricitatea din creier, ei se aprind și încep să lumineze, la fel ca licuricii. Adrenalina este o necesitate absolută pentru buna funcționare a organismului, dar numai în cantități mici, sănătoase. Practic avem nevoie de ea pentru toate activitățile ce zi cu zi.
Adrenalina funcționează diferit de oxigen. Deși arde la fel ca acesta în interiorul organismului, adrenalina generează o căldură mult mai rapidă, mai agresivă și mai intensă. Focul ei nu poate fi stins la fel de ușor cu apă și cu glucoză, deși cele două elemente sunt absolut necesare pentru a-l putea ține sub un anumit control. Să spunem că treci printr-o experiență plăcută, de pildă că schiezi pe o pârtie, iar glandele tale suprarenale secretă ceva mai multă adrenalină pentru că te apropii de un loc dificil, despre care toată lumea te-a avertizat. Dacă nu vei lua corect curba, riști să derapezi. Adevărul este că principalul motiv pentru care ai ales să cobori pe această pantă a fost exact entuziasmul provocat de acest obstacol. Ori de câte ori adrenalina atinge rețeaua electrică în timpul unei experiențe plăcute, persoana experimentează o stare de euforie și de claritate. Simți că „ești acolo”. Pe măsură ce glandele suprarenale încep să pompeze adrenalină în sânge, această substanță care acționează ca benzina ajunge în interiorul creierului și alimentează rețeaua electrică a acestuia. Acest cocteil de adrenaline este mai masiv și mai intens decât cel moderat care intră în contact cu rețeaua electrică atunci când faci un duș sau când te speli pe dinți.
Ce se întâmplă însă atunci când treci printr-o experiență neplăcută sau stresantă? Spre exemplu, ce se întâmplă atunci când treci printr-o trădare în relația de cuplu? Dar atunci când primești un mesaj de la cea mai bună prietenă a ta, care îți spune că nu te mai înțelege deloc după atâția ani de prietenie? Tu i-ai destăinuit totul despre tine de-a lungul anilor, toate vulnerabilitățile, slăbiciunile și secretele sufletului tău, iar ea îți dă acum o lovitură de care nu ai fi crezut-o vreodată capabilă. Și de această dată, glandele suprarenale își secretă cocteilul de adrenaline, într-o combinație mult mai intensă însă, menită să te ajute să treci peste acest moment dificil. Scopul acestui mecanism este să îți asigure o claritate mai mare, să te ajute să gândești mai rapid și să depășești blocajele mentale și micile răni care s-au produs deja în interiorul creierului tău, astfel încât să te poți recupera și să poți reveni cât mai rapid posibil pe picioarele tale după această experiență emoțională dificilă. Focul produs de amestecul de adrenaline este menit să te ajute să pășești pe o cale nouă, care să te conducă spre alte experiențe și spre un țărm mai sigur.
Acest foc cauzat de adrenalină este inclusiv motivul pentru care mulți oameni sfârșesc prin a se simți complet secătuiți după o experiență emoțională foarte intensă, nemaiputând funcționa corect luni la rând. După ce adrenalina nu mai alimentează rețeaua electrică, starea inițială de claritate cauzată de aceasta poate fi înlocuită de una de tristețe, de depresie sau de epuizare psihică. În astfel de cazuri, revenirea la starea normală poate dura mult timp, iar unii oameni nu își mai revin niciodată. În cazul în care creierul se luptă cu o aciditate ridicată, cu tot felul de otrăvuri și toxine, îi vine foarte greu să se recupereze de pe urma incendiului provocat de adrenalina secretată ca urmare a unei lovituri emoționale.
Psiholog Mihai Moisoiu