Joi, 9 mai, terenul de sport al Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a fost animat de multiculturalitate în cadrul unei activități organizate de profesoarele de geografie Luminița Lăzărescu și Loredana Puiu și profesoarele de istorie Nicoleta Mitrofan și Gabriela Pogorevici.
În deschiderea activității, directorul instituției, profesor de istorie Adrian Puiu, a prezentat multiplele semnificații ale zilelor de 9 și 10 mai. Pe 10 mai 1866 a avut loc instaurarea pe tronul României a principelui, încoronat rege în 1881, Carol I de Hogemzollern, cel mai longeviv conducător de stat din istoria națională.
Pe 9 mai 1877 a avut loc proclamarea independenței de stat a României de către ministrul de externe Mihail Kogălniceanu. Tot pe 9 mai 1945 a intrat în vigoare capitularea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe 9 mai 1950 a fost prezentată Declarația Schuman, piatra de temelie a Europei unite de astăzi, devenind ulterior “Ziua Europei”, o zi în care sărbătorim pacea și unitatea, colaborarea dintre state și dintre oameni, o zi în care celebrăm diversitatea, multiculturalismul și toleranța, valori fundamentale ale Uniunii Europene.
Directorul colegiului a încheiat prezentarea cu un scurt istoric al evoluției “construcției europene” și al beneficiilor acesteia pentru cetățenii europeni.
Clasele implicate, împreună cu profesorii coordonatori, au organizat, pe terenul de sport, standuri de prezentare pentru 11 dintre statele membre ale UE, expunând afișe de promovare, pliante informative, steaguri, elemente culturale identitare, produse culinare tradiționale specifice.
De asemenea au fost prezentate momente artistice, dansuri, scenete, poezii și melodii interpretate în limba diverselor state. Un juriu format din profesori (Anfimov Cristina, Halip Iulian și Lăzărescu Luminița) și elevi de clasa a XII-a (Hrițcan Pavel și Moldovan Antonia) au analizat modul în care fiecare clasă participantă a realizat prezentarea. La final s-au acordat și premii: Premiul I - clasa a X-a B (Franța), Premiul al II-lea - clasa a X-a E (Cehia), Premiul al III-lea - clasa a XI-a F (România). Mențiuni au obținut clasele a VII-a (Spania), a VIII-a (Germania) și a IX-a G (Italia). De asemenea, au primit premii speciale clasele a V-a (Ungaria), a IX-a E (Finlanda), a IX-a F (Slovacia), a X-a F (Grecia) și a XI-a G (Belgia).
„Mulțumim tuturor celor implicați în desfășurarea acestui eveniment care marchează crearea Europei de astăzi, elevi, părinți și profesori deopotrivă! La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!”, au transmis organizatorii.