Aproximativ 200 de oameni au participat luni seară, în a doua zi de Paști, la balul Paștelui de la Bănești, comuna Fântânele. A fost un moment mult așteptat, mai ales că nu s-a organizat de multă vreme un astfel de eveniment, într-o comună cu tradiție în muzica populară și în muzica de fanfară.
”Vinovat” de acest bal este Marian Vasile Sabie, viceprimarul comunei Fântânele, care s-a implicat total în organizarea și bunul mers al evenimentului, alături de colegii săi din PSD.
”Ar fi frumos să reluăm acest obicei din trecut, când se organizau baluri în fiecare sat din comună, la anumite sărbători. Îmi propun să punem în valoare aceste obiceiuri, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca horele și balurile să redevină o tradiție în satele comunei. Este un bun motiv pentru socializare și pentru a ne vedea într-un cadru festiv. Iar primul lucru pe care îl voi face va fi reabilitarea căminelor culturale din Fântânele și Stamate, pentru ca și locuitorii acestor sate să poată merge la baluri în condiții civilizate”, a fost mesajul transmis de Marian Sabie.
Tradiția balurilor din comuna Fântânele este veche de peste o sută de ani, dar în ultimii ani evenimentele au fost sistate din diferite motive.
În a doua zi de Paști, potrivit tradiției, oamenii merg dimineața la cimitir, apoi, seara, veniți din toate colțurile țării și ale lumii, deapănă amintiri sau dansează pe melodii interpretate de formații locale.
Așa s-a întâmplat și luni seară, când mulți dintre participanții la balul de la Bănești au venit îmbrăcați în costume populare, semn că oamenii respectă trecutul și obiceiurile locale.
La balul de luni seară, atmosfera a fost întreținută de Vasile Leontică și fanfara din Stamate. Pe scenă au mai urcat Ionel Aghinițăi, Iulian și Ovidiu Aghinițăi, Daniel Țiplic, Lucian Semian, Valentin Nemțoi, Mitică Țîrdea, Marin Hrubariu, Sorin Țiplic și invitații speciali solista Daniela Puiu, din Suceava și maestrul Leo de la Botoșani.