Suntem supuși zilnic sfaturilor emise de prieteni (bine intenționați!), de mijloacele mass-media (care ne manipulează!), care se pricep la toate și nimic (în general sunt cei care nu au parteneri de discuție să le audă părerile), dar și de cei precum personajul din "Alice în Țara Minunilor", care declar sincer că "noi, cei fără creier, vorbim mult!". Iar dacă sfătuitorii ne surprind într-un moment în care avem nevoie de ajutor, ne vor năuci cu părerile lor (ferme!) și vor reuși să ne înglodăm și mai rău în probleme. Părerile și sfaturile socialiștilor francezi de la începutul secolului XX i-au transformat, pentru tovarășul Lenin, în "idioți utili". Utili pentru imaginea revoluției bolșevice! Sfaturile la care suntem victime cotidiene sunt foarte departe de acoperirea crimelor în masă din Rusia leninistă, dar o doză consistentă de idioțenie găsim destul de des, generată de necunoaștere sau interpretare fantezistă (spus blând!) a unor evenimente. Și nu sunt utile nici rușilor decât în cazul în care emitentul este putinist și urlă "Slavă Moscova!" Atunci este cazul idioților inutili (nouă!) și periculoși! Din fericire sunt puțin și cu audiență slabă.
Sfaturile totuși sunt bune când le cerem (nu la Academia lui Gabriel Oprea!), sunt bine intenționate (pot fi și altfel!) și sunt rezultatul unor experiențe de viață ale sfătuitorului. Cam multe condiții, dar nu am ce face! Trebuie să vedem care sunt domeniile în care sfaturile trebuie total ignorate, după părerea mea, dacă nu vin din partea unei autorități în domeniu, existând și în acest caz riscuri. Nu acceptați sfaturi medicale decât dacă vin de la doctori (nu în filozofie!!), preferabil mai mulți în specialitate. Sfaturile în domeniul financiar de administrare a banilor proprii pot fi greșite (neintenționat!) pentru că nici cei mai buni și informați specialiști nu pot aprecia corect evoluția de pe piețele atât de tulburi. Dacă ar aprecia corect, ei ar fi toți miliardari! Nu e cazul.
Nu vă recomand nici urmarea sfaturilor politice și îndemnul la vot chiar dacă vine din partea unei persoane apropiate. Prea des după alegeri am auzit reproșuri de genul: "tu m-ai pus să-l votez pe... ăsta!" Rateurile în această zonă sunt aproape regulă și nu din vina sfătuitorului care nu s-a putut abține cu recomandarea, ci din cauza politicienilor care sunt "Toți o apă și un pământ!"
Dar nu toate sfaturile trebuie refuzate sau ignorate! Să vedem care sunt zonele în care putem urma sfaturile, mai ales dacă avem gusturi apropiate ("suntem pe aceeași lungime de undă"!). Sfaturile în domeniul cultural pot fi urmate fără probleme. O carte recomandată care nu ne place o abandonăm și atât! De la cinema sau teatru putem pleca oricând dacă s-a dovedit că avem gusturi diferite față de sfătuitor. Sfaturile gastronomice sunt, cel puțin în cazul meu, binevenite și le solicit deși rezultatele în branșă sunt mediocre (spunând mediocru mă laud!).
În concluzie, pe cât posibil, ignorați sfaturile (cu excepția celor referitoare la banalitățile cotidiene) pentru că în felul acesta vă protejați. Înlocuiți sfaturile cu lecturi de specialitate în domeniul care vă interesează, gândiți-vă de două ori până la decizie, observați experiența altora etc.
În final reiau un superb sfat (dau și eu!): "Urmează-ți inima, dar și ia creierul cu tine!!"
PS Am nevoie de un sfat precum cetățeanul turmentat: Eu cu cine votez? Care sunt onorabilii, venerabili, stimabili? Nu i-am descoperit!!
Dan Strutinschi