Cea mai modernă stațiune balneoclimaterică din bazinul Dornelor se va deschide oficial pe 1 iunie, la Dorna Candrenilor. Este o investiție care s-a realizat din fondurile Primăriei Dorna Candrenilor și care se ridică la 4 milioane de euro. Inițial, lucrările trebuiau să se finalizeze în 3 sau 4 ani, dar s-a reușit devansarea acestora, totul fiind gata în numai un an și șapte luni.
”Faptul că s-a lucrat într-un timp atât de scurt nu înseamnă că s-a făcut vreun rabat la calitate. Prin investiția pe care am reușit să o facem vom deveni o concurență serioasă pentru alte stațiuni, cum ar fi Figa, dacă e să dau un exemplu”, a mărturisit Dănuț Candrea, primarul comunei Dorna Candrenilor.
Complexul are o piscină semiolimpică cu apă dulce, o piscină pentru copii tot cu apă dulce și alte trei piscine cu apă dulce. De anul viitor vor exista și două piscine cu borcut pentru tratament în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace și de circulația sângelui. Aceste piscine nu se pot deschide acum pentru că procedurile care trebuie finalizate cu Societatea Națională Apele Minerale pentru exploatarea izvorului cu borcut necesită documente și timp.
Stațiunea va avea propriul post de radio și o capacitate de circa 1.000 de persoane
Complexul balnear de la Dorna Candrenilor va avea 600 de vestiare și va putea deservi aproximativ 1.000 de persoane, având saune, săli de masaj și alte facilități.
De asemenea, va funcționa un restaurant, care pe timp de vară va avea și terasă.
Un alt element de noutate este acela că în curte vor fi amplasate două căsuțe din lemn. În una din ele se vor expune pentru vânzare bunătățile produse de localnici, iar cea de a doua va fi destinată meșterilor populari din zonă.
Noua stațiune va avea și propriul post de radio, care va transmite știri și muzică pentru oamenii care vor veni la Dorna Candrenilor la tratament sau pentru a se destinde.
”Pot spune că e un vis îndeplinit. Acela de a reface stațiunea care exista în perioada interbelică și care aducea aici foarte multă lume pentru tratament. În plus, societatea înființată pentru a gestiona activitatea stațiunii va avea 25 de angajați, ceea ce înseamnă și locuri de muncă, aspect foarte important pentru zona noastră”, a mai precizat primarul Dănuț Candrea.
Fosta stațiune balneară Dorna Candrenilor și-a încetat activitatea în 1937
Actualul complex balnear este situat în zona centrală a comunei, la drumul european E58. Este o zonă care oferă și alte posibilități de recreere și petrecere a timpului liber. În Casa de Cultură există un muzeu cu specificul zonei, iar în parc sunt mai multe foișoare, două terenuri de sport, o zonă pentru șah în aer liber și o pistă de popice. Practic, complexul balnear s-a integrat perfect în peisaj.
Fosta stațiune balneară Dorna Candrenilor și-a încetat activitatea în 1937 și de atunci izvoarele cu borcut existente în zonă au rămas în conservare. Stațiunea de rang II din Europa a funcționat până în 1914, când a fost distrusă total cu ocazia Primului Război Mondial. Ulterior, Ilie Ursu, fost primar al comunei Dorna Candrenilor în perioada interbelică, a revitalizat stațiunea. S-a întâmplat în 1936, numai că de această dată istoria stațiunii a fost și mai scurtă, de numai un an de zile.