Ultima zi a lunii aprilie le-a adus humorenilor un eveniment sub semnul artei plastice și al scriiturii, avându-l ca principal invitat pe pictorul și scriitorul Leonid Popescu de la Chișinău. Arta scriitoricească a fost reprezentată și de autorul unor interesante volume istorice, scriitorul sucevean Andrei Breabăn.
Prezentările au fost făcute de către directorul Casei de Cultură Gura Humorului, prof. Sever Dumitrache: ”Inspirată inițiativa prietenului și colaboratorului nostru Radu Bercea, ca în cadrul acestui eveniment să-i aibă invitați pe pictorul și scriitorul, Artist al Poporului din Republica Moldova, Leonid Popescu, care va prezenta astăzi, aici, lucrări plastice de facturi și din domenii diferite, alături de câteva volume din creația sa. Alături de el îl avem între noi pe scriitorul Andrei Breabăn, un împătimit de Mitul Ștefanian, care își va prezenta creația. Mai avem de asemenea doi invitați de marcă la eveniment, prof. univ. dr. Silvia Cheianu de la Chișinău, precum și poetul și epigramistul Constantin Moldovan.”
Prof. univ. dr. Silvia Cheianu a vorbit despre creația prezentată în cadrul evenimentului de artistul moldovean: ”Leonid Popescu redă emoțiile și trăirile sale în aceste frumoase lucrări plastice, însă sentimentele sale și culoarea și le exprimă și prin cuvinte, în romanele sale, între care amintesc <Deportări din Valea Răutului>. Lansat la Chișinău în 2023, acest roman reprezintă o restituire a întâmplărilor de suferință ale românilor din Basarabia în Gulagul rusesc al anilor 40-50 din secolul trecut, povestite autorului de-a lungul copilăriei de către bunica sa, o supraviețuitoare a acestor deportări. El a așternut aceste gânduri și suferințe în cadrul acestui roman, pe care vi-l prezentăm astăzi la Gura Humorului.”
Leonid Popescu are o activitatea vastă în domeniul plastic pe tărâmuri românești, fiind foarte legat ani de zile de zona Maramureșului. Munca sa a încununat câteva biserici restaurate și pictate, precum și realizarea unor expoziții de pictură în zona Ardealului. A luat cunoștință, după cum mărturisește chiar el, cu ”locurile de vis cele de dincolo de Prut, la care noi la Chișinău doar visam în anii din urmă”. Zona Gura Humorului l-a atras în permanență în peregrinările sale spre Maramureș și a dorit mult să-i cunoască pe oamenii Bucovinei, unde de câtva timp a început să fie cât mai prezent cu evenimente care să prezinte creația sa.
Andrei Breabăn a realizat mai multe volume despre lumea Marelui Voievod Ștefan cel Mare, cu toate publicate la Chișinău. ”Prin această epopee în mai multe volume, cu evenimente din viața Marelui Domnitor Ștefan cel Mare, am căutat să refac acel drum de Mare Creștin al voievodului moldovean și să reamintesc lumii despre Moldova întregită sub forța brațului său puternic.”
Într-o atmosferă caldă, sub semnul artelor, s-au întrecut în vorbe de duh, poezie și epigrame frumos ticluite scriitorul și epigramistul Constantin Moldovan, redactor-șef al revistei ”Epigrama”, precum și scriitorul Constantin Horbovanu, senior al scrisului bucovinean.
Lucrările cu frumoase peisaje în ulei sau gravurile reprezentând monumente ale arhitecturii românești vor rămâne o perioadă îndelungată în expoziția de la Casa de Cultură Gura Humorului, pentru a putea fi vizionate de cât mai mulți iubitori ai artei.