"Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor!" se spunea în trecutul medieval. Sfada politicienilor de acum (dar și din perioada interbelică!) constituie una dintre distracțiile favorite ale cetățenilor, indiferent de vârstă sau condiție socială. Puțin sunt cei care realizează efectele nocive ale permanentelor acuze și jigniri. Și mai puțin sunt cei care își dau seama că multe scandaluri sunt false, cu combatanții înțeleși între ei cu scopul de a ieși "pe sticlă" cât mai mult și a demonstra grija față de națiune și problemele ei în fața electoratului naiv. Iar votanții sunt încântați, comentează și transmit replicile politicienilor scandalagii, subliniind vesel: "Ai văzut ce i-a zis-o? Ăsta este un bărbat adevărat!", și bineînțeles, trebuie votat indiferent de calificarea sa, educație sau antecedente, inclusiv la limita legii.
De ce au succes asemenea "creaturi politice" în România? Dar de ce au succes manelele sau bancurile porcoase? Cei care produc și promovează asemenea lideri și discursurile lor sunt specialiști în derutarea și manipularea celor cu drept de vot, tot ei, contra cost de fiecare dată, conving poporul consumator să achiziționeze și mărfuri cu utilitate îndoielnică în cel mai bun caz! Se merge după principiul, larg utilizat în politică, ce spune: "dacă nu-l convingi, zăpăcește-l!". Iar starea de zăpăceală electorală este propice celor care vor să ne ia voturile! Mai mult, dăm voturile cu bucurie după ce ne-au exploatat plăcerea de a ne distra ("a ne râde"!) pe seama domnilor și doamnelor din politică.
Dacă electoratul se distrează în naivitatea sa, cine este în câștig? Pentru că nimeni nu investește (foarte mult!) dacă nu câștigă consistent! Sunt mai mulți beneficiari fără scrupule al pseudoscandalului permanent din societate. În primul rând, sunt politicienii care se cocoață la vârful notorietății, conving pe cei care râd cu gura până la urechi și adună voturi pentru un nou mandat sau o funcție copioasă salarizată la stat. Mass-media, care trebuie să acopere un spațiu de emisie de 24 de ore, este încântată de ratingul obținut prin prezentarea și comentarea "contrelor" între politicieni. Iar publicitatea pe parcursul unor emisiuni cu scandal costă mult!
Efectul puternic nociv al scandalurilor din mahalaua politică este dat de scăderea încrederii în democrație, în stat și instituțiile sale și creșterea dorinței de "ordine" dată de un regim autoritar. Formațiuni politice și discursuri antisistem sunt tot mai prezente și pot aduna până la o pătrime din opțiunile "democratic" exprimate. Cei mai naivi (observați expresia corect politică!) au ajuns să regrete vremea lui Nea Nicu, cu lipsurile și abuzurile sale. Unii fără să le fi cunoscut! De această permanentă gâlceavă politică sunt interesate și o finanțează copios și regimurile autocrate din Est. De acolo au "supărații" funduri pentru publicitate, manifestări stradale și apariții în mass-media!
Și totuși, până unde este de acceptat scandalul din societate? Circul din Parlament are o limită? Care? Realizează cei care se distrează pe seama celor din politică cum ar fi o guvernare condusă de acești măscărici? Trebuie spus gata și sancționați conform legii cei care abuzează de scandal și jigniri! Aici și întrebarea: Cine se "murdărește" cu punerea lor la punct? Nu-i văd pe demnitari!
PS Am evoluat de la "idioți utili" din timpul lui Lenin la "ticăloși utili" din vremea lui Putin!
Diferența este dată de preț! Nu în ruble!
Dan Strutinschi