Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 29 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 100 (8629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Greu de găsit

Calvarul din UPU Suceava continuă. Nici un medic urgentist nu s-a înscris pentru ocuparea posturilor scoase la concurs de spitalul clinic din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele două posturi de medic urgentist la Unitatea de Primiri Urgențe și un post la secția Neurologie la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava n-au atras nici un medic să se înscrie la concursul organizat pentru ocuparea acestora. Astfel, la UPU sunt în continuare doar 11 medici urgentiști, doi medici de familie cu normă întreagă și un medic de familie cu jumătate de normă, care trebuie să consulte 280-300 și uneori peste 300 de pacienți în 24 de ore. O consecință a numărului scăzut de medici este aceea că turele de noapte și de weekend sunt asigurate de numai doi medici, care trebuie să consulte zeci de pacienți.

Raportat la numărul de prezentări la serviciul medical de urgență al spitalului din Suceava, ar fi necesar ca aici să lucreze cel puțin 20 de medici urgentiști, numai că tinerii medici nu mai sunt tentați să opteze pentru această specializare, iar cei care o fac preferă ca după rezidențiat să se îndrepte fie către spitalele universitare din orașele mari, fie spre spitale municipale sau orășenești, cu număr de prezentări redus.

Urgentiști cu experiență consideră că printre motivele care determină tot mai puțini absolvenți ai facultăților de medicină să urmeze rezidențiatul în medicina de urgență se numără poziția ingrată a acestei specialități, atât în raport cu pacienții și aparținătorii, cât și cu medicii de familie și cu cei din secțiile spitalelor.

De exemplu, foarte mulți pacienți care ar trebui să aștepte o perioadă mai lungă pentru consultații și/sau analize în sistemul asigurărilor de sănătate de stat preferă să meargă în UPU sau chiar sunt trimiși la UPU de medicii lor de familie, de medici din ambulatoriile de specialitate sau din spitalele mai mici. Ei preferă să aștepte 6-8 ore la UPU pentru o afecțiune de cod albastru sau alb, decât o lună, două, cât poate fi programarea la un laborator sau cabinet medical.

O altă categorie de pacienți pentru care UPU e singura modalitate de a accesa gratuit servicii medicale o reprezintă persoanele fără asigurare medicală, și aici nu sunt incluse doar cazurile sociale, ci și cei care din comoditate sau din alte motive nu au asigurare de sănătate.

La UPU ajung și scandalagii, cei care conduc sub influența alcoolului, arestații înainte de încarcerare, pentru evaluare medicală, vârstnicii și bolnavii cronici care nu mai pot fi îngrijiți de propriile familii, cazurile sociale etc.

Toți trebuie consultați și investigați, de cele mai multe ori sub presiune deoarece pentru fiecare pacient și familia sa problema de sănătate pe care o invocă este cea mai gravă și trebuie rezolvată cât mai rapid și profesionist, uneori numai de către medicul din UPU pentru că unele protocoale prevăd că medicii din secții pot fi chemați la consultații la Urgențe numai în anumite situații.

La toate acestea se adaugă atitudinea față de medicul urgentist a unor pacienți, aparținători, dar și a unora dintre colegii din spital deranjați că sunt chemați la consultații în UPU, astfel că nu este de mirare că această categorie de medici se percepe pe sine a fi „ciuca bătăilor”, „Cenușăreasa” sistemului medical românesc, „buni la toate și responsabili de orice”.

Spitalul clinic din Suceava are aprobat un proiect de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe, cu înființarea unei săli de operație pentru politraumă, în care să intervină concomitent mai multe echipe medicale, destinată în principal victimelor accidentelor cu traumatisme multiple, dar pentru ca UPU să fie funcțională la capacitate maximă nu este nevoie doar de pereți, aparatură și echipamente. La ora actuală, medicii au devenit o resursă tot mai greu de atras.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calvarul din UPU Suceava continuă. Nici un medic urgentist nu s-a înscris pentru ocuparea posturilor scoase la concurs de spitalul clinic din Suceava.
 Vizualizări articol: 891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Calvarul din UPU Suceava continuă. Nici un medic urgentist nu s-a înscris pentru ocuparea posturilor scoase la concurs de spitalul clinic din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei