O nouă linie a Mocăniței Huțulca de la Moldovița va lega Mănăstirea Moldovița de pitorescul traseu al trenulețului pe linie îngustă din Bucovina, începând de vineri, 26 aprilie. Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, va face legătura între comunele Vatra Moldoviței și Moldovița pe un traseu care va fi deschis circulației începând cu ora 11.00, după o ceremonie de deschidere oficială la care vor participa inițiatorii proiectului, oficialități și iubitori ai micului trenuleț de munte.
Construcția noii căi ferate înguste s-a realizat în cursul anului trecut, odată cu definitivarea formelor de preluare a vechiului traseu de cale ferată normală de la Societatea Națională a Căilor Ferate Române, Sucursala Iași, prin colaborarea între reprezentanții conducerilor comunelor Moldovița și Vatra Moldoviței și investițiile Societății Comerciale Calea Ferată Îngustă SRL, condusă de Georg Hocevar. După festivitatea de deschidere din Gara Moldovița și tăierea panglicii, va urma punerea semnalului pe ”liber” a primei garnituri de tren pe traseul Moldovița - Vatra Moldoviței. Oficialitățile vor fi întâmpinate de către măicuțele de la Mănăstirea Moldovița, locul în care se va derula partea finală a evenimentului. Pentru această primă zi a deschiderii căii ferate reprezentanții Mocăniței Huțulca au organizat mai multe curse gratuite cu plecare începând cu ora 13.00 și până la ora 19.00, din cele două puncte terminus ale noului traseu.
Un parcurs pitoresc de peste 5 km va lega Mănăstirea Moldovița de vechiul traseu al Mocăniței
Începând cu perioada sărbătorilor pascale, linia de peste 5 km lungime va face legătura între Mănăstirea Moldovița, aflată în apropierea Gării Vatra Moldoviței, și Gara Moldovița, de unde traseul pleacă mai departe pe Valea Moldoviței, până la Argel. Cele două tronsoane care înfrățesc comunele Moldovița și Vatra Moldoviței vor avea o circulație corelată a trenulețelor, pentru ca turiștii să poată parcurge fără timpi de așteptare întregul traseu din zona Bucovinei. Pentru linia spre Mănăstirea Moldovița au fost aduse locomotive diesel, care vor face transport pe cei 5 km de linie în sistem push-pull cu vagoane moderne, constituind nu doar o atracție turistică, ci și un mijloc de transport pentru turiști care vor să se miște fără mașină prin Bucovina. În perioada Paștelui se încearcă tractarea garniturilor pe ambele linii cu locomotive cu abur. Pentru reducerea poluării și menținerea prețurilor atractive la Mocăniță, micile locomotive cu abur vor fi modificate pe combustibil lichid începând din această primăvară.