Un șofer de pe o ambulanță din Suceava este judecat pentru ucidere din culpă la Judecătoria Fălticeni, în urma unui accident rutier în care a fost implicat în decembrie 2021, pe E 85, la Roșiori.
În urma anchetei polițiștilor și a procurorilor de la Fălticeni s-a stabilit că șoferul ambulanței este vinovat de accidentul mortal în care a fost implicat atunci, deși se afla în misiune.
Prin urmare, Ioan Apopii a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni ca vinovat de ucidere din culpă. Sigur, aceasta este concluzia anchetei procurorilor, judecătorii urmând a analiza și ei dosarul și a da un verdict.
Tragedia s-a produs în timpul unei depășiri pe linia continuă
Din cercetări a rezultat că, în ziua de 16 decembrie 2021, Ioan Apopii, în vârstă de 46 de ani, din Fălticeni, șoferul autosanitarei, ajuns în interiorul satului Roșiori, pe direcția Fălticeni către Roman, în dreptul intersecției cu drumul spre Mânăstirea Sf. Mina, a intrat în depășirea unei coloane de mașini, peste linia continuă. Prima mașină din coloană era o Dacie Logan a cărei conducătoare auto a făcut viraj la stânga. În timp ce Dacia Logan era pe contrasens, făcând virajul, a fost lovită de ambulanța care depășea.
În urma impactului, autoturismul Dacia Logan a fost proiectat în șanțul de la marginea drumului. Șocul din lateral a fost puternic, cu precădere pentru femeia de la volan.
Pompierii militari care au intervenit la fața locului au găsit doi încarcerați în Dacia Logan, un bărbat și o femeie. Din păcate, Paraschiva L., în vârstă de 56 de ani, din Rădășeni, era decedată. Pasagerul din Dacie, un bărbat în vârstă de 53 de ani, tot din Rădășeni, a fost rănit ușor.
Doar semnalele luminoase, insuficiente, cu atât mai mult pe un drum european și într-o depășire
Încă din ziua accidentului, polițiștii au identificat mai mulți martori care au precizat că ambulanța avea pornite semnalele luminoase, nu și pe cele acustice.
Ancheta a mai arătat că femeia de la volanul Loganului nu avea cum prevede din timp că din spate vine cu viteză ambulanța.
Concluzia anchetei este că șoferul ambulanței, deși în misiune, a depășit imprudent, fără a avea pornite și semnalele sonore din dotarea ambulanței, așa cum cer procedurile în astfel de situații.
Ambulanța nu avea pacient, dar se deplasa spre un caz raportat prin 112, fiind așadar în misiune.
”Având în funcțiune doar semnale luminoase, la o intersecție prevăzută cu indicatorul Depășirea interzisă și marcaj longitudinal continuu, s-a angajat în depășirea unei coloane de autovehicule oprite în spatele unui autoturism Dacia Logan, care efectua virajul la stânga”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Șoferul autosanitarei a fost verificat cu etilotestul, rezultând alcoolemie 0.
Acesta a încercat să invoce un regulament intern prin care nu s-ar fi permis folosirea sirenelor pe timp de noapte. Asta contravine însă prevederilor legislației rutiere.
Circulația ambulanței doar cu semnalele luminoase era cu atât mai periculoasă pe un drum național-european pe care se merge cu viteză destul de mare și în timpul unei depășiri într-o zonă problematică.
Primul termen al procesului privind fapta de ucidere din culpă a fost stabilit pentru data de 15 mai.
Cinci urmași ai persoanei decedate sunt constituiți ca părți civile în dosarul de la Judecătoria Fălticeni.
Inculpatul trimis în judecată se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.