Să duci la îndeplinire proiecte transfrontaliere de milioane de euro, în perioade tulburi, după doi ani de pandemie, iar apoi alți doi de război, cu o mulțime de restricții și provocări – aceasta a fost cea mai mare satisfacție a participanților la conferința finală a Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020, prin care s-au atras investiții de 66 de milioane de euro din fonduri europene, de o parte și de alta a graniței.
Evenimentul, organizat de Secretariatul Tehnic din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, împreună cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a avut loc la Teatrul Municipal “Matei Vișniec”.
Cu un buget total de 66 de milioane de euro, în perioada 2014-2020, programul România-Ucraina a finanțat 66 de proiecte de cooperare derulate în parteneriate între entități aflate de o parte și de cealaltă a graniței. Acestea au adus investiții și beneficii comunităților de frontieră din județele Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea (România) și oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuți, Odesa (Ucraina). Fondurile au contribuit la reabilitarea infrastructurii de transport, modernizarea și dotarea unităților medicale, a școlilor și universităților, restaurarea obiectivelor turistice din zona de graniță, pregătirea autorităților și a populației pentru situații de urgență.
Pe durata a aproximativ șase ore, structurile de management ale programului, din România și din Ucraina, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai Comisiei Europene și beneficiarii de finanțare au evidențiat beneficiile concrete pe care finanțarea europeană le aduce comunităților din zona de frontieră româno-ucraineană, experiențele lor și piedicile depășite, încurajând astfel accesul la fondurile europene disponibile prin programul de cooperare România-Ucraina 2021-2027.
După cuvântul de deschidere, al directorului executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, Cezar Grozavu, cei peste 250 de participanți din România și Ucraina au fost salutați de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a subliniat importanța atragerii de fonduri europene în eforturile de modernizare a orașului, venind cu exemple concrete.
Printre invitați s-a numărat secretarul de stat MDLAP Aurel-Dragoș Drăghescu, consulul general de la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, reprezentantul Ambasadei Ucrainei în România, Oleg Balika, Nathalie Verschelde, DG Regio, de la Comisia Europeană, Camelia Coporan, director general la Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană, Viktoriia Yakymenko - Autoritatea Națională, Secretariatul Cabinetului de Miniștri ai Ucrainei și Iulia Hertzog - șeful Autorității de Management, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Unul dintre principalii beneficiari ai finanțărilor din program, pentru județul nostru, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, a fost reprezentat de către generalul de brigadă Ionel Postelnicu, locotenent-colonel Emil Petrovici, coordonator al proiectelor, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș de către colonel Dan Mircea Pop, adjunct al inspectorului-șef.
În calitate de beneficiari ai proiectului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș au prezentat detalii referitoare la implementarea proiectelor finalizate: ,,Consolidarea capacităților de formare a grupei de acțiuni speciale prin dezvoltarea unor programe complexe de pregătire fizică și evaluare psihologică”, ,,Consolidarea capacității instituționale și tehnice de a interveni în sprijinul structurilor specializate care luptă împotriva crimei organizate” și ,,Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră”.
Scopul acestora a vizat creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și identificarea soluțiilor optime cu privire la prevenirea și combaterea crimei organizate.
De asemenea, în cadrul acestor proiecte, au fost organizate sesiuni teoretice de instruire, schimburi de experiență între România și Ucraina, achiziționarea unor echipamente specifice de protecție, comunicații, ghidare în teren și vehicule specializate.
Închiderea festivă a conferinței finale a Programului România-Ucraina 2014-2020 a fost marcată de o reprezentație specială a piesei de teatru “PISICI 2”, o comedie muzicală susținută de talentații actori ai Teatrului Municipal “Matei Vișniec”, în vreme ce foaierul Hotelului Continental Suceava a găzduit o galerie de fotografie care a evidențiat, pentru fiecare prioritate a programului, rezultate și beneficii disponibile acum locuitorilor și comunităților din zona de frontieră româno-ucraineană.
Nu în ultimul rând, evenimentul a inclus și un tur al câtorva proiecte finalizate, pe traseul Suceava – Siret – Botoșani, pentru a fi observate, la fața locului, beneficiile reale aduse în comunitate prin Programul România-Ucraina 2014-2020. Reziliența demonstrată de părțile implicate în situații fără precedent și beneficiile rezultate încurajează accesul la fondurile europene disponibile prin programul de cooperare România-Ucraina 2021-2027, atât prin consolidarea celor deja existente, cât și prin dezvoltarea altora noi, în diverse domenii de activitate.