Programul Național „Școala Altfel” a oferit colectivului profesoral de la Colegiul Tehnic Rădăuți prilejul desfășurării unor activități „altfel” decât cele de zi cu zi, la clasă.
Activități extracurriculare care să devină surse de cultură școlară prietenoasă și atractivă.
În data de 22 aprilie 2024, s-au desfășurat două activități frumoase, interesante și apreciate de către toți participanții: Conferința-lecție „Cu vinerea-n lacrimi, cu duminica-n gând” - un demers al învățării și motivării, al raportării la repere valorice culturale și religioase, și Târgul caritabil de Paști „Împărtășim bucuria Învierii” - semn distinct de solidaritate umană.
Ambele activități au fost inițiate și coordonate de către prof. dr. Aurica Daneliuc.
Conferința-lecție a realizat o punte între cunoștințele asimilate la clasă și redimensionarea lor prin cristalizarea învățăturilor creștine, într-o profundă prezentare susținută de Protos. Maxim Drăguț de la Mănăstirea „Sihăstria Putnei”.
S-a vorbit despre sensul vieții tinerilor, despre bucuria de a fi creștini, despre faptul că tineretul, prin credință, poate face să înveșniceze neamul.
Toți cei prezenți – elevi și cadre didactice – au trăit momente de reflecție cu privire la problema sensului vieţii şi a destinului omului.
Dialogul elevi-preot a dovedit interesul manifestat de tineri față de problematica abordată.
Întrebările elevilor au primit răspunsuri cu valoare clarificatoare, confirmându-se că tinerii trăiesc nelinişti, că sunt la vârsta încercărilor și că așteaptă îndrumări de la cei îndreptățiți să le dea.
A impresionat receptivitatea elevilor din punct de vedere spiritual, dorind să primească noi impulsuri care să-i îmbogățească și să-i împlinească duhovnicește.
Conferința-lecție a fost într-adevăr un demers educațional, probând preocuparea permanentă pentru educația și formarea elevilor, pentru păstrarea respectului față de valorile noastre creștine și culturale.
Ca o continuare firească a conferinței, a avut loc Târgul caritabil de Paști intitulat sugestiv „Împărtășim bucuria Învierii”, pentru că Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, pe care o așteaptă toți credincioșii, trebuie trăită cu bucurie liniștită, plină de smerenie.
Târgul caritabil s-a înscris în șirul activităților desfășurate în cadrul Proiectului „Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine”, proiect social umanitar de voluntariat integrat în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitare (SNAC). Activitatea a fost o campanie de strângere de bunuri materiale și alimentare, având ca slogan „Paștele în sufletul meu”, fiind o acțiune de sprijinire a celor care au nevoie de ajutor.
Aflându-ne în perioada Postului Mare al Paștelui, trebuie nu numai să vorbim despre oameni și omenie, ci mai ales să demonstrăm, prin fapte, solidaritatea cu semenii noștri aflați în suferință și în lipsuri materiale.
Cu ajutorul voluntarilor implicați în proiect – cadre didactice și elevi deopotrivă – la Colegiul Tehnic Rădăuți s-a reușit deschiderea și mai largă a porților voluntariatului, mândrindu-ne că împreună formăm o Școală a Binelui.
În acest fel, am marcat, cu multă implicare și dăruire, cu emoție și trăire creștină, sărbătoarea Sfintelor Paști.
Târgul caritabil de Paști a fost o dovadă în plus că voluntarii Colegiului Tehnic Rădăuți acționează cu spirit de compasiune şi generozitate, pentru ca faptele lor bune să ajute persoanele mai puțin norocoase în viață, aducându-le în suflet un strop de nădejde și de lumină.
Standurile Târgului caritabil au fost pline cu produse confecționate sau donate de către voluntarii colegiului și de către sponsori.
Cele mai multe dintre produsele expuse au fost valorificate prin vânzarea lor, suma obținută urmând a fi utilizată pentru cumpărarea celor necesare bătrânilor de la Mănăstirile Bogdănești și Buciumeni - Fălticeni.
La ambele activități organizate și desfășurate la Colegiul Tehnic Rădăuți a participat, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, doamna inspector Beatrice Filipiuc.
În cuvântul său, doamna inspector a apreciat la superlativ activitățile, menționând valoarea lor educativă, starea de pozitivitate creată, contextul relațional generat, totul într-o excelentă organizare și desfășurare.
În cuvântul său, doamna director Mihaela Moisuc a mulțumit invitaților pentru participare, elevilor și profesorilor școlii pentru implicare în realizarea tuturor activităților cuprinse în Proiectul SNAC „Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine”, subliniind preocuparea permanentă a școlii pentru promovarea oportunităților și resurselor educative, care să maximizeze actul instructiv-educativ.
Viața unei școli constă în suportul educațional pe care îl oferă elevilor săi.
La Colegiul Tehnic Rădăuți s-a înțeles foarte bine acest adevăr, dorindu-se descoperirea și susținerea unor „lecții” ale succesului, prin abordări care să motiveze cunoașterea, învățarea, dezvoltarea personală.
A consemnat coordonatorul SNAC al Colegiului Tehnic Rădăuți, prof. dr. Aurica Daneliuc