Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), în municipiul Fălticeni va avea loc Procesiunea de Florii. Începând cu ora 15:30, se va săvârși Slujba Vecerniei Mari în Altarul de vară al Bisericii „Sfântul Ilie”, la finalul căreia se vor sfinți stâlpările, apoi se va porni în procesiune pe următorul traseu: str. 1 Mai, str. Nicolae Beldiceanu,Spitalul Municipal Fălticeni, str. Mihai Eminescu, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Municipiului Fălticeni, Aleea Pietonală, Bulevardul Revoluției, Piața „Nada Florilor”, Catedrala „Învierea Domnului ”și întoarcere către Biserica „Sfântul Ilie”. Pe traseul menționat vor fi înălțate rugăciuni de mulțumire, iar credincioșii vor fi miruiți și vor primi iconițe ale praznicului.
„Despre organizarea acestor procesiuni sau pelerinaje de Florii, găsim date istorice încă din secolul al III-lea, la Ierusalim, apoi în secolul al IV-lea la Constantinopol și în alte orașe mari ale Imperiului Bizantin. Astfel de procesiuni adună laolaltă, în rugăciune, în cântare și în bucuria mărturisirii credinței în Iisus Hristos, împărați și domnitori, oameni de vază din cetate, dar și preoți și credincioși. Acele pelerinaje au fost reînnoite în diferite perioade ale istoriei, când împrejurările au permis organizarea lor”, au anunțat reprezentanții Protoieriei Fălticeni.
La acest eveniment religios vor participa preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din urbea de pe Șomuz şi din comunele din jur.
„Procesiunea de Florii ne ajută să ne gândim la sensul ultim al vieții noastre”
Pelerinajul, care se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, este organizat de către Protopopiatul Fălticeni în colaborare cu parohiile arondate teritorial și cu ajutorul unităților administrative locale. Pentru întreg municipiul Fălticeni, dar și pentru celelalte localități limitrofe, Procesiunea de Florii este un lucru inedit, fiind totodată și prilej de binecuvântare pentru oraș, dar și simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos.
„Pelerinajul de Florii ne arată că florile credinței și luminile virtuților adunate în suflet prin post, prin rugăciune, prin pocăință, prin spovedanie și împărtășire mai deasă în timpul Postului Sfintelor Paști, aceste lumini de flori din suflet, simbolizate prin ramurile de finic și de salcie, sunt oferite lui Hristos ca semn al iubirii noastre, ca răspuns la iubirea Lui. Procesiunea de Florii ne ajută să ne gândim la sensul ultim al vieții noastre. Trecerea prin cetate, de la o biserică la altă biserică, este trecerea credinciosului spre Cetatea cerească, netrecătoare, spre Ierusalimul ceresc. Acest pelerinaj ne spune, ca și cuvântul «paște» care înseamnă «trecere», că suntem trecători, călători pe acest pământ. Pelerinajul de Florii adună clerici și credincioși mireni din parohii și mănăstiri. De asemenea, credincioșii sunt din toate parohiile și din diferite mănăstiri viețuitori și viețuitoare, pentru a arăta că Biserica însăși este comunitate în mișcare, comuniune în mărturisire și, în același timp, în simțirea anticipată a bucuriei Învierii. De aceea, pelerinajul sau procesiunea nu este o simplă mișcare de tip sportiv, ci este mișcare pentru binecuvântare”, spunea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Vă așteptăm să fim împreună pelerini în vestirea Evangheliei și a dreptei credințe!”, este îndemnul făcut către credincioși de părintele protopop Adrian Dulgheriu.