Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 95 (8624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tot mai greu!

Polițistul lovit cu sabia în cap și nenorocit pe viață încă își așteaptă dreptatea, la peste 6 ani de la atacul care era să îl omoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dan Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia în cap în timpul unei percheziții din decembrie 2017, suportă tot mai greu timpul care se scurge în așteptarea unui verdict final în dosarul în care este victimă. Asta mai ales de când cel care l-a lovit cu sabia în cap este în libertate, după 5 ani de arest preventiv.

Dan Ciprian Sfichi ne-a contactat zilele trecute, exasperat că procesul aflat acum la Curtea de Apel Suceava continuă cu termene amânate. Pe de o parte, Ciprian se teme că Alexandru Huțuleac ar putea fugi din țară și consideră că acesta îl sfidează de la distanță prin atitudinea sa.

Între timp, Ciprian Sfichi se descurcă destul de greu. S-a despărțit de soție, iar cei care au fost tot timpul alături de el în acești ani sunt doar părinții, oameni în vârstă.  

El a fost pensionat medical, cu grad de invaliditate II.

În urma loviturii care i-a despicat capul în două, polițistul a rămas cu infirmitate pe partea stângă, cu afectarea brațului și a piciorului.

Evident că are nevoie și de bani pentru a continua recuperarea, iar deocamdată nu a primit despăgubiri în procesul în care este parte vătămată.

 

În mod evident acest dosar s-a împotmolit la Tribunalul Botoșani

Acest dosar s-a prelungit atât de mult din cauza lentorii cu care a fost judecat de prima instanță – Tribunalul Botoșani.

Procurorii de la DIICOT au trimis dosarul în instanță la 3 luni de la evenimentele dramatice din decembrie 2017, dar apoi dosarul s-a plimbat între instanța din Suceava și cea din Botoșani.

Judecata s-a reluat la un moment dat pe fondul pensionării unui magistrat de la Botoșani.

Abia în vara anului trecut, Alexandru Huțuleac a fost condamnat de Tribunalul Botoșani la 17 ani de închisoare. Această sentință a venit așadar la 5 ani și jumătate de la agresiune...

Huțuleac a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de ultraj în forma tentativei de omor, pentru care a primit 15 ani, respectiv trafic de persoane, pedeapsa în acest caz fiind de 6 ani.
În urma contopirii a rezultat pedeapsa de 17 ani de închisoare, care nu este definitivă.

Conform deciziei Tribunalului Suceava, Dan Ciprian Sfichi ar trebui să primească suma de 9.000 de lei cu titlu de daune materiale și 50.000 de euro cu titlu de daune morale, dar și suma de 57.720 de lei, bani pentru tratamentul medical prin care a trecut și trece.

Cum nu este condamnat definitiv, Alexandru Huțuleac se bucură încă de prezumția de nevinovăție.

 

Termenele de la Curtea de Apel se succed relativ repede. Huțuleac solicită admiterea unor probe în favoarea sa

Procesul se află acum în ultima sa fază, la Curtea de Apel Suceava.

Aici, la Curtea de Apel, judecata a început în septembrie anul trecut, având loc de atunci destul de multe termene. 

Procesul nu pare a fi încă foarte aproape de final, având în vedere că Huțuleac a solicitat, prin avocați, admiterea unor probe în favoarea sa.

Acesta încearcă să scape de răspundere invocând în special faptul că polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale care au intrat în casa sa nu ar fi respectat procedura.

Huțuleac încearcă să convingă judecătorii că nu și-a dat seama că polițiștii au intrat peste el în casă, ci a crezut că este vorba de rivali care doreau să îl ucidă.

Inculpatul mai invocă faptul că polițiștii de la SAS nu aveau căști de protecție pe cap, conform procedurii.

Parte din aceste susțineri au fost admise de instanță, în sensul că judecătorii au admis analizarea lor. Ceea ce evident că nu poate reprezenta o acuză la adresa magistraților, dar cert este că procesul se lungește.

Fiind vorba și de instanța care va da verdictul final, magistrații Curții de Apel Suceava vor probabil să reanalizeze complet tot dosarul și probatoriul.

 

Explicația pentru care atacatorul este în libertate

Evident că pentru Ciprian lucrurile nu stau atât de ”juridic” și de simplu, acesta având tot dreptul să fie revoltat că o tentativă de omor asupra unui polițist nu este soluționată de atâta amar de vreme.

Tot din cauză că procesul de la Tribunalul Botoșani s-a întins atât de mult, Huțuleac nu a putut fi ținut după gratii, legal, mai mult de 5 ani de zile. Așa se explică de ce acesta este în libertate într-un caz atât de grav. 

 

Perchezițiile din decembrie 2017 au venit în contextul amplificării traficului de droguri, susține DIICOT

Procurorii DIICOT au arătat că, spre finele anului 2017, membrii grupării care ar fi fost conduse de inculpații Alexandru Huțuleac și Răzvan Percec și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți. 

O echipă de polițiști de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat este că din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.

 

Atacul criminal din timpul percheziției

Aici avea să se petreacă episodul violent care l-a nenorocit pe polițistul Sfichi.

După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința evoluției sale. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, din păcate însă doar până la un punct.

 

Procurori: intenție de a ucide, lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită

Certificatul medico-legal a indicat că Dan Ciprian Sfichi a suferit leziuni care au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale.

Conform raportului medico-legal, având în vedere morfologia și topografia leziunilor, starea clinică la prezentare, examenele clinice și paraclinice, s-a stabilit că leziunile i-au pus în primejdie în mod evident viața polițistului.

Procurorii DIICOT au reținut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenția de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită.

Alexandru Huțuleac a declarat că nu a știut că cei care îi sparg ușa sunt polițiști, ci rivali veniți să-l omoare. Acesta a mai spus că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. În plus, susține că îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți, iar ambii mergeau la aceeași sală de forță.

Procurorii DIICOT au considerat însă că au suficiente probe, inclusiv un material video, care arată că polițiștii au respectat procedurile, iar Huțuleac a avut timp să-și dea seama că este vorba de percheziții și de polițiști la ușa sa. Dacă „Duțu” ar fi deschis ușa după prima somație, „Deschide! Poliția!”, nu ar mai fi fost nevoie de o intervenție în forță.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polițistul lovit cu sabia în cap și nenorocit pe viață încă își așteaptă dreptatea, la peste 6 ani de la atacul care era să îl omoare.
 Vizualizări articol: 2983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Polițistul lovit cu sabia în cap și nenorocit pe viață încă își așteaptă dreptatea, la peste 6 ani de la atacul care era să îl omoare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei