Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 90 (8619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Proiect

La Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, pentru câteva zile s-au jucat cărți și jocuri de societate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, s-au jucat cărți și jocuri de societate, pentru câteva zile, în cadrul parteneriatului Erasmus+ „Strengthening Traditional Board Games through Vocational Education and Raising Awareness”, de cooperare în domeniul formării profesionale, promovat de către liceulZonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – Turcia. Partenerii sunt: Promimpresa Società Benefit SRL - Italia, Centro de Estudios Ceinmark – Spania și Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

Scopul parteneriatului este popularizarea, promovarea și valorificarea în mod digital a jocurilor de societate tradiționale. Proiectul a debutat în decembrie 2023 cu întâlniri online, studii asupra culturii jocurilor de societate din țările partenere, a percepției elevilor asupra jocurilor (variantele online și față în față) și pregătiri pentru prima întâlnire, care a avut loc la Fălticeni, în perioada 8-11 aprilie 2024.

Această întâlnire a avut un dublu scop: punerea bazelor parteneriatului dintre cele patru instituții educaționale (trei licee vocaționale și o organizație care oferă servicii educaționale și de orientare profesională), stabilirea pașilor pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului, definitivarea calendarului activităților şi familiarizarea elevilor școlii gazdă cu jocurile de societate din țările partenere. Au participat peste 40 de elevi din clasele IX-XI care au urmărit prezentări ale jocului Mangala (din Turcia), El Cinquillo (din Spania) și Scopa (din Italia). Sub îndrumarea oaspeților, ei au încercat să joace, au înțeles regulile, au aflat cum se calculează scorul, iar în ziua următoare a avut loc un joc în sistem turneu, foarte disputat, cu premii. Elevii ocupanți ai primelor trei locuri la fiecare joc au primit mici premii din partea colegilor din Italia, Turcia şi Spania, diplome de participare și suveniruri dulci din partea școlii organizatoare. A fost o atmosferă deschisă, competitivă, dar plină de culoare și de voie bună.

„Oaspeții au aflat mai multe despre România, despre sistemul nostru educațional, despre școala gazdă și despre jocurile (de cărți sau pe table de joc) pe care le practică sau le știu de pe internet tinerii din țara noastră. Au fost impresionați de căldura cu care au fost primiți, de entuziasmul elevilor participanți și de bucuria lor de a asista la o activitate educativă cu multiple valențe formative”, ne-a spus prof. Cristina Buta.

Proiectul are două etape: 1. promovarea reciprocă a jocurilor de societate care fac parte din patrimoniul cultural al țărilor partenere și 2. transferarea acestora pe o platformă digitală, pentru a atinge audiențe mai largi.

Pentru a crește interculturalitatea, proiectul își propune să ajute participanții să învețe despre diferite culturi și să descopere asemănări și deosebiri între ele. De aceea, se urmărește păstrarea culturii jocurilor tradiționale de societate, amenințate de mediile digitale. De asemenea, jocurile introduse în proiect vor ajuta participanții să-și înțeleagă și să-și promoveze mai bine cultura locală, vor creşte interacţiunea socială. 

„Urmează o perioadă de promovare a jocurilor de societate în rândul elevilor din școală, atât cele din țările partenere, cât și cele populare în România. Apoi, elevii vor pregăti prezentări pentru întâlnirile următoare, la care tinerii din celelalte trei țări participante în proiect vor lua contact cu un joc foarte popular la noi, atât în trecut, cât și în prezent, <Nu te supăra, frate!> (sau Ludo).

Activităţile proiectului vor contribui din plin la stimularea interesului pentru învățare al elevilor, permițând profesorilor să încerce diferite metode de predare, inspirate din strategia acestor jocuri”, susține prof. Cristina Buta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, pentru câteva zile s-au jucat cărți și jocuri de societate.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, pentru câteva zile s-au jucat cărți și jocuri de societate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei