Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 15 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 88 (8617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Apreciere

Savantul francez Nicolas Pélissier, impresionat de dotarea Universității „Ștefan cel Mare” și de activitatea Alianței Franceze de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Savantul francez Nicolas Pélissier, profesor la Universitatea Coasta de Azur din Nisa, coordonator de doctorat în Științele comunicării și directorul Laboratorului de cercetare SIC.Lab Mediterranée și unul dintre fondatorii Școlii de Jurnalism care în prezent are sediul la Cannes, a fost vineri la Suceava într-o vizită de lucru în vederea organizării celui de-al 27-lea colocviu franco-român la Universitatea „Ștefan cel Mare”, care va avea loc în luna mai a anului viitor. Prof. Pélissier a avut o ședință de lucru cu directoarea Alianței Franceze de la Suceava, Mariana Șovea, lector univ. dr. la Universitatea "Ștefan cel Mare".

Prof. Pélissier s-a declarat plăcut impresionat de faptul că universitatea este „foarte bine dotată cu materiale noi și cu echipamente de calitate”, precum și de „dezvoltarea francofoniei”, remarcând că Alianța Franceză are „foarte multe proiecte, impresionant pentru un oraș cu 100.000 de locuitori”. De asemenea, profesorul a apreciat echipa de organizare a colocviului de la Suceava, pe care o consideră „motivată și bine structurată”. „România este țara de inimă pentru mine”, a spus Nicolas Pélissier în limba română. Universitarul francez a mărturisit că prima dată a venit în România în decembrie 1989 cu ajutoare umanitare pentru copiii străzii de la Gara de Nord din București și a stat o lună de zile. După ce a învățat limba română la Paris, a revenit în anii 90 pentru un studiu de teren de un an pentru teza de doctorat ce a avut ca temă rolul politic al televiziunii la revoluția din 1989 și după aceea.

Tot la începutul anilor 90 a fost printre inițiatorii colocviilor bilaterale franco-române în științele informării și comunicării, împreună cu profesori de la Universitatea din București.

Colocviul a ajuns la a 27-a ediție, care se va desfășura anul viitor la Suceava, organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” și IMSIC, laboratorul de cercetare al Universității din Toulon și al Universității Aix Marseille, în parteneriat cu SIC.Lab Mediterranée de la Universitatea Coasta de Azur, La Société Française pour les Sciences de l’Information et de la Communication, L’Agence Universitaire de la Francophonie, Institutul Francez și Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Tema colocviului este „Povestirile media într-un regim <post-adevăr>” („Les récits médiatiques en régime de «post-vérité»” și urmărește analiza practicilor de comunicare media.

Potrivit organizatorilor, participanții sunt invitați să prezinte rezultatele cercetărilor lor asupra modului în care sunt tratate mediatic „conflictele care sfâșie lumea astăzi”, de la revolte urbane, acte de terorism și excese radicale, până la violențe de tot felul. Domeniile de comunicare propuse spre explorare sunt știrile false și deep fake; teorii ale conspirației; ficțiune politică; povestiri negaționiste; propagandă; povestirea media; construirea lumii și alte forme de angajament care estompează granița dintre realitate și imaginație.

Comunicările vor putea, de asemenea, să aducă în atenție și abordările care încearcă să răspundă acestor situații, cum ar fi verificarea faptelor, educația media și informațională, luând ca unghi de abordare noțiunea de „post-adevăr”.

„Subiectul colocviului de la Suceava este de actualitate, are și un aspect geopolitic- strategic important, se desfășoară într-o regiune foarte aproape de Ucraina, unde are loc atât un război convențional, cât și unul informațional. Pentru colegii francezi va fi și un prilej pentru a descoperi atracția turistică Bucovina”, a mai spus prof. Pélissier.

Președinte de onoare al colocviului franco-român de la Suceava va fi savantul român Ioan Drăgan, profesor la Universitatea din București.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Savantul francez Nicolas Pélissier, impresionat de dotarea Universității „Ștefan cel Mare” și de activitatea Alianței Franceze de la Suceava.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Savantul francez Nicolas Pélissier, impresionat de dotarea Universității „Ștefan cel Mare” și de activitatea Alianței Franceze de la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei