Premierul Marcel Ciolacu a vizitat vineri Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și a mers să vadă lucrările de restaurare din acest complex inclus în patrimoniul UNESCO, potrivit informațiilor publicate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe site-ul său oficial.
Premierul României a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alături de episcopul vicar Damaschin Dorneanul, de membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, de starețul mănăstirii, Serafim Grigoraș, precum și de primarul Sucevei, Ion Lungu.
Marcel Ciolacu a vizitat întreg ansamblul mănăstirii, precum și paraclisul unde pe durata lucrărilor de restaurare sunt așezate moaștele ale Sfântului Ioan cel Nou.
ÎPS Calinic a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți și a amintit o parte dintre dificultățile cu care se confruntă eparhia Sucevei. „Vă rog să-mi permiteți să supun atenției Excelenței Voastre doar două dintre aceste greutăți: lipsa contribuțiilor pentru personalul neclerical; la nivel de arhiepiscopie sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care, din lipsă de fonduri, nu au cântăreți bisericești și nici personal deservent”, i-a spus înaltul ierarh premierului țării.
O altă problemă semnalată de arhiepiscop este lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal, „pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața Bisericii și a comunităților din Bucovina”. „Nu solicităm în această etapă restituirea în întregime a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care ar presupune 192.000 de hectare, deși ar fi un plus pentru lucrarea Bisericii, ci, pentru împlinirea dezideratului edificării ansamblului arhiepiscopal, ar fi nevoie de cel puțin 20 hectare. De asemenea, vă rugăm să susțineți în continuare lucrările de restaurare și consolidare a monumentelor UNESCO, de categorie A și B, care sunt în plină desfășurare, precum și cele de construire a așezămintelor eclesiale, socio-medicale și filantropice, atât de importante pentru semenii noștri”, a mai spus ierarhul.
Acesta i-a oferit premierului Marcel Ciolacu cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Crucea Bucovinei”, și i-a dăruit o icoană pictată cu chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei.
Premierul României și-a exprimat recunoștința pentru ordinul eparhial primit și bucuria de a se afla pe aceste meleaguri, apreciind că societatea actuală „trebuie să lupte pentru păstrarea valorilor autentice”, Biserica fiind cea care „menține vie credința”.
De asemenea, Ciolacu a subliniat „importanța cooperării dintre instituțiile statului și Biserică” și a afirmat că „valorificarea patrimoniului național este una dintre prioritățile Guvernului”.