O plimbare în pădure poate fi palpitantă sau chiar înfricoșătoare, mai ales când e făcută într-o zonă plină de urși, așa cum este zona Broșteni, din județul Suceava.
Recent, un pădurar de la Ocolul Silvic Broșteni a surprins momentul apariției unui urs impresionant. Animalul nu s-a speriat de om, ba chiar a lăsat impresia la un moment dat că vrea să îl atace, dar apoi s-a răzgândit și s-a îndepărtat în pădure.
Ionel Moroșanu, pădurar de la Ocolul Silvic Broșteni, este cel care a reușit să filmeze spectaculoasele cadre cu imensul urs.
Recent, același pădurar a „dat nas în nas” cu nu mai puțin de patru urși – o ursoaică cu trei pui, destul de mari – o întâlnire periculoasă, mai ales dacă nu știi cum să acționezi, pentru a nu declanșa reacții violente din partea acestora.
Urșii sunt animale teritoriale și au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase.
În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.
Ursoaicele au de obicei doi sau trei pui, foarte rar chiar câte patru, fiind devotate și protectoare cu puii lor. Aceștia rămân alături de ursoaică cel puțin doi ani.
Direcţia Silvică Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270.000 de hectare păduri de stat.