Creatorii de poezie din întreaga țară pot să se înscrie, până pe 12 mai 2024, la Festivalul-Național de Poezie „Ion Cozmei”, ediția a VI-a. Concursul de poezie este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria comunei Șerbăuți și se va desfășura, în perioada 30-31 mai 2024, la Suceava, Șerbăuți, Călinești-Cuparencu.
Organizatorii au transmis că prin această competiție își propun să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente în rândul creatorilor de poezie din întreaga țară, poeții care așteaptă la porțile gloriei literare.
Pot să se înscrie autori cu poezii nepublicate, netrimise şi nepremiate la alte concursuri: minimum cinci, maximum zece poezii. Sunt acceptate în concurs numai lucrări în limba română, scrise cu diacritice, nepublicate și nepremiate la alte concursuri literare din județ și din țară.
Toate lucrările vor fi semnate în sistem motto. La concurs pot participa autori din toată țara, care nu au depășit vârsta de 50 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România, nu au debutat editorial și nu au obținut „Marele Premiu” la edițiile precedente ale concursului.
La ediția a VI-a a Festivalului de Poezie „Ion Cozmei” se vor acorda următoarele premii: Marele Premiu „Ion Cozmei“ – 3.000 de lei; Premiul I – 2.000 de lei; Premiul II – 1.500 de lei; Premiul III – 1.200 de lei; Premiul familiei Cozmei. Se vor mai acorda mențiuni, premii de reviste literare, edituri și ale unor instituții culturale. Relații suplimentare puteți obține la numărul de telefon 0755 764 373 - Ioan Manole, consultant artistic, poet, promotor cultural, organizator festival – secretar.
Regulament
Lucrările care vor fi trimise pentru concurs vor purta, în loc de semnătură, un motto ales de autor, atenție, un singur motto, același, pe toate lucrările, deasupra titlului, fără însemne personale, grafică sau altă culoare decât cea neagră pentru texte și vor fi trimise, în atașamente diferite, împreună cu un Curriculum Vitae al autorului, pe adresa electronică: ioanmanole2010@gmail.com până la data de 12 05 2024. Mottoul de pe lucrări se va regăsi şi în CV-ul atașat. În Curriculum Vitae se va specifica în mod obligatoriu: numele și prenumele autorului, locul și data nașterii, studii, activitate literară, adresa completă, numărul de telefon și adresa electronică. Indiferent că sunt trimise în concurs cinci sau zece lucrări, toate trebuie să fie grupate în același atașament, un singur atașament pentru lucrări și unul pentru datele personale.
Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum cinci poezii și maximum zece. Participanții trebuie să completeze şi să expedieze, împreună cu lucrările, formularul de înscriere, însoţit de un scurt CV şi o fotografie. Laureații vor fi anunțați cu minimum 48 de ore înainte de debutul festivalului, pentru a fi prezenți la festivitatea de premiere, precum și la manifestările prilejuite de finalizarea concursului, care vor avea loc la Suceava, Șerbăuți, Călinești-Cuparencu. Manifestările vor consta în lansări de carte, conferințe literare, expoziții, șezători literare, recitaluri de poezie, vizite la muzee și monumente de artă, religioase din județ, realizate cu participarea membrilor juriului, laureații și a altor personalități literare invitate la festival. Juriul concursului va fi alcătuit din critici literari, poeți, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România. Lucrările, poemele pentru concurs, vor fi scrise: în Times New Roman CE, dimensiunea fontului 12, spaţierea rândurilor 150%, pentru lucrările trimise prin poştă electronică. Nu se admit texte fără diacritice. Organizatorii asigură laureaților cheltuieli de masă şi cazare.
Lucrările, fişa de înscriere, CV-ul şi fotografia se vor trimite, până la data de 12 mai 2024, la ioamanole2010@gmail.com.Nu se percepe taxă de participare. Concurenții își asumă întreaga responsabilitate în privința autenticității lucrărilor trimise și a respectării acestui regulament.
Toți laureații sunt invitați să participe la manifestările festivalului
Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda premii consistente în bani. Autorii de poezie trebuie să respecte întregul regulament. Cei care nu vor respecta regulamentul vor fi excluși din concurs, chiar dacă au fost, inițial, „jurizați”. Membrii juriului nu mai pot schimba, ulterior, ordinea rezultată în urma jurizării. Doar în cazuri excepționale de balotaj sau de fraudă se vor rectifica pozițiile din clasament după o eventuală evaluare. În același context, juriul are latitudinea acordării, neacordării sau redistribuirii premiilor. De asemenea, organizatorii se pot consulta cu membrii juriului pentru a stabili lucrările/autorii ce pot fi premiaţi de reprezentanți ai diferitelor Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri), sponsori, asociaţii, mass-media, instituţii, societăți comerciale, persoane private etc.
„Toți laureații sunt invitați să participe la manifestările care vor avea loc cu ocazia acestui festival. Nu se acceptă absențe decât în situații extreme sau de boală, evident demonstrate. Ignorarea activităților culturale și absența de la aceste manifestări pot duce la pierderea valorii materiale a premiilor oferite de organizatori. Vor fi acordate, în funcție de posibilități și acorduri, și premii ale unor reviste literare”, au transmis organizatorii.